Řecký měnový systém by mohl stát na dvou nohách, mysí si němečtí ekonomové. Ilustrační snímek

Řecký měnový systém by mohl stát na dvou nohách, mysí si němečtí ekonomové. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Řecko by mělo mít euro a geuro, navrhují němečtí ekonomové

  • 112
Pokud červnové předčasné volby v Řecku skončí fiaskem, měly by Atény přijmout druhou měnu. Jmenovala by se geuro a mohla by se devalvovat, aby se země postupně stabilizovala. Myslí si to ekonomové největší německé banky Deutsche Bank.

Geuro by bylo navázáno na vládní dluhopisy a bylo by je možné devalvovat. To ekonomové považují za jeden z prostředků k novému nastartování řeckého hospodářství. Euro znehodnocení neumožňuje.

Hlavní ekonom Deutsche Bank Thomas Mayer a jeho kolegové předpokládají, že nová měna vůči euru nejprve výrazně oslabí. Uváženou rozpočtovou politikou ale podle nich bude možné geuro posilovat, a pokud Atény provedou nutné strukturální reformy, nevylučují němečtí odborníci ani návrat k euru jako jedinému platidlu v zemi.

"Považuji toto paralelní oběživo k euru za nejpravděpodobnější vývoj," uvedl Mayer na ekonomické konferenci v Berlíně, kde studii Deutsche Bank představil. Řečtí vývozci tak budou podle něj například moci snížit mzdy.

"Tím se znovu stanou konkurenceschopnými," dodal ekonom. Podle něj je úplné opuštění společné měny v Řecku nepravděpodobné, jelikož si to většina obyvatel nepřeje.

Návrhy na zavedení paralelní měny v Řecku zazněly podle německých médií už v minulosti. Německý tisk soudí, že její vytvoření znovu nabývá na aktuálnosti kvůli možnému výsledku voleb. V nich by totiž mohly uspět strany odmítající radikální škrty, jimiž je podmíněna zahraniční finanční pomoc.

"Obávám se, že v praxi by plán na zvedení jakési duálně obíhající měny příliš nefungoval. Kdo by chtěl dostávat platby v měně, u které by se očekávalo výrazné oslabení? Kdo by chtěl místo peněz v eurech, jehož stabilitu hlídá Evropská centrální banka, dostávat jakési směnky řecké vlády, která zemi dovedla k současným potížím? Možná státní úřady, možná státem ovládané firmy, lidé a soukromé firmy ale jen stěží," myslí si hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

,