Volkswagen Touareg

Volkswagen Touareg | foto: Volkswagen

Registrace aut v Evropské Unii prudce klesají, Česko se drží

  • 37
Počet registrací nových aut v Evropské unii výrazně o prázdninách klesl. Do poklesů se dál promítá ukončení šrotovného, které ještě loni autoprůmyslu pomáhalo. Z velkých automobilových trhů výrazně propad postihuje Německo.

V červenci se registrace propadly o 18,6 procenta a v srpnu o 12,9 procenta. Jsou to první dvojciferné propady v celé EU za posledních dvanáct měsíců. Zájem o nová auta ale ochladl už v dubnu.

V součtu se auta prodávají hůře celý letošní rok, a sice o 3,5 procenta. Od ledna si Evropané zaregistrovali přes 9 milionů nových vozů. Za slabší výsledky může skončení šrotovného, které povzbudilo poptávku, nyní se ale ukazuje, že vládní příspěvky nepřinesly trvalý efekt.

České republiky, která šrotovné nakonec nespustila, se naštěstí pokles netýká. Zřejmě i proto, že zde lidé neurychlovali nákupy aut, aby těžili z výhod šrotovného, jako v okolních zemích. Registrace od začátku roku rostou o 6,6 procenta, nový vůz si registrovalo 112 tisíc lidí.

V některých zemích ale zápasí s nízkou poptávkou. Největší propad sice zaznamenalo Bulharsko (39,1 procenta), ale z automobilových velmocí je výrazně postiženo Německo (propad o 28,7 procenta). Naopak Francie rostla o dvě procenta, Británie o 13,2 a Španělsko dokonce o 21,9 procenta. Čísla zveřejnilo evropské automobilové sdružení ACEA.

Vývoj registrací aut v EU (2010/2009)