Řecká vlajka. Ilustrační foto.

Řecká vlajka. Ilustrační foto. | foto: Evropská komise

Řecko úspěšně prodalo dluhopisy, zemi pomohla dohoda eurozóny

  • 11
Řecko bez problémů prodalo do zahraničí dluhopisy za 1,2 miliardy eur. O tento "předkrm" na financování dluhu země byl velký zájem, úroky u půjčky ale zůstávají stále vysoké a dosahují téměř pěti procent. Odborníci se nicméně shodují, že dohoda eurozóny o případné pomoci Řecku zvýšila zájem o dluhopisy země.

Je to první prodej dluhopisů Řecka od neděle, kdy se ministři financí eurozóny dohodli na konkrétních podmínkách finanční pomoci. (více čtěte zde)

Atény snadno prodaly pokladniční poukázky v plánované hodnotě 1,2 miliardy eur (30 miliard koun) a dodatečně získaly ještě 360 milionů eur. Za nové dluhopisy však musí Řecko i nadále platit příliš vysoké úroky, třebaže již nižší než minulý týden.

Výnos půlročních poukázek v dnešní aukci dosáhl 4,55 procenta proti 1,38 procenta v lednu. Minulý týden řecko prodalo dluhopisy s úrokem 4,85 procenta.

Poptávka po dluhopisech nyní šestkrát až sedmkrát překročila nabídku. "Emise byla velmi úspěšná. Řecko získalo více peněz, než původně oznámilo, a vznikl několikanásobný převis poptávky," řekl agentuře Reuters analytik BNP Paribas Ioannis Sokos.

Další peníze bude Řecko potřebovat v květnu

"Je to příznivé hodnocení záchranných opatření, která byla oznámena o víkendu. Výnosy však jsou stále velmi vysoké," řekl Ben May z londýnské firmy Capital Economics. Jiní analytici dodávají, že vzhledem k nízkému objemu emisí byla aukce víceméně psychologickou záležitostí.

S dnešní aukcí si Řecko od počátku roku půjčilo na trzích k refinancování splatných dluhů a pokrytí rozpočtového deficitu přes 25,5 miliardy eur čili asi deset procent HDP. Země předpokládá, že bude letos potřebovat 53,2 miliardy eur. Na duben má vláda dost peněz, ale v květnu bude muset sehnat dalších 11 miliard eur.

Řecko se na konci loňského roku dostalo do dluhové krize, když kvůli vysokým dluhům a statistickým manipulacím ztratilo důvěru trhů. Úroky z řeckých dluhů prudce vzrostly a země nyní musí platit za půjčky dvakrát více než Německo.

Na hrozbu státního bankrotu Řecka reagovaly země eurozóny v březnu a tento víkend dohodou, podle níž budou připraveny půjčit Řecku spolu s Mezinárodním měnovým fondem až 45 miliard eur za pětiprocentní úrok. Víkendová zpráva v pondělí prudce snížila úvěrové náklady Řecka na trzích, které minulý týden dosáhly kritických hranic.

,