(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: František Vlček, MAFRA

Němečtí uzenáři dostali mastnou pokutu, šponovali ceny šunky a salámu

  • 14
Vrchní zemský soud v Düsseldorfu rozhodl, že výrobce uzenin Rügenwalder Mühle musí zaplatit pokutu ve výši 5,5 milionu eur, tedy zhruba 140 milionů korun. Podle rozsudku si v období mezi lety 2006 až 2009 domlouval s konkurenty zvyšování cen například u šunky či salámů. Jde o jednu z největších kartelových dohod v německé historii.

Tažení proti masnému průmyslu rozjel německý antimonopolní úřad, který mezi listopadem 2013 a červencem 2014 obvinil 22 výrobců uzenin. Podle hlídačů konkurence poškodili zákazníky tajnými dohodami o cenách. Dohromady masokombinátům hrozí pokuta 338 milionů eur, tedy více než 8,5 miliardy korun, uvedl německý list Spiegel.

Proti pokutě se chtěly u soudu bránit čtyři firmy, ale jedna z nich vycouvala ještě před podáním žaloby. Rügenwalder proces rozběhl, ale jeho právníci, stejně jako zástupci dalších třech podniků, se v posledních týdnech snažili se státem o dohodu.

Rügenwalder Mühle v tiskovém prohlášení konstatoval, že zaplacení pokuty pomůže zkrátit soudní proces a v podstatě tak dal antimonopolnímu úřadu za pravdu. To může následně snížit případné žaloby ze strany řetězců kvůli našponovaným cenám. Malou náplastí pro uzenáře může být fakt, že soudci omezili období, za které pokutu udělili, na tři roky. Antimonopolní úřad původně pracoval s ještě delším obdobím.