Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Plynovod Nabucco plyn z Ázerbájdžánu do Evropy přepravovat nebude

  • 4
Projekt plynovodu Nabucco West nebude dodávat zemní plyn z Ázerbájdžánu do Evropy. Oznámila to rakouská ropná společnost OMV, která konsorcium Nabucco West vede.

Nabucco soutěžil o plyn z Kaspického moře s konkurenčním projektem jiných evropských energetických společností Trans-Adriatic Pipeline (TAP).

Konsorcium pro těžbu plynu na ázerbájdžánském poli Šach Deniz projekt Nabucco pro přepravu plynu do Evropy nevybralo, uvedla OMV. Zda ale získala přednost TAP nesdělila.

Skupina pro těžbu v Ázerbájdžánu tvořená britskou BP, norskou společností Statoil, ázerbájdžánským státním podnikem SOCAR a francouzským Totalem se měla do konce června rozhodnout, kterému z projektu dá přednost. Skupina chce vyvážet od počátku roku 2019 z velkého ázerbájdžánského pole Šach Deniz 16 miliard krychlových metrů plynu ročně plynovodem Transanatolian Pipeline (TANAP) na hranice Turecka a Bulharska, kde se má napojit plynovod dál na západ.

Řecká vláda se nyní dohaduje na prodeji dvoutřetinového podílu v řeckém provozovateli plynovodů DESFA ázerbájdžánské firmě SOCAR. Ta chce dodávat plyn do Řecka přes Turecko a Atény si od této dohody slibovaly, že právě prodejem do jejích rukou bude mít projekt TAP větší šance než návrh konkurence. (více zde)

,