(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: iDNES.cz

Philip Morris využil Světový den bez tabáku k propagaci bezkouřové cigarety

  • 11
Tabákový gigant Philip Morris International využil Světový den bez tabáku, který je každoročně 31. května, a odstartoval kampaň, v níž se snaží více zpropagovat svůj poslední produkt - cigarety bez kouře iQOS. Tabáková společnost totiž předpokládá, že klasické cigarety v budoucnosti ve velké míře vymizí.

Společnost ve čtvrtek zveřejnila dvě informační reklamy, které kuřákům vysvětlují, že si zaslouží vědět o cigaretách bez kouře. Jak uvedla televizní stanice CNBC, iQOS jsou pro budoucnost společnosti Philip Morris rozhodující. 

Tabáková společnost investovala od roku 2008 do výroby produktů bez kouře, včetně iQOS, více než 4,5 miliardy dolarů. Očekává se totiž, že prodeje klasických cigaret budou i nadále klesat. Euromonitor předpovídá, že trh klesne z 683,78 miliard dolarů v roce 2016 na 676,40 miliard v roce 2021. Do tabákových alternativ už navíc investovali i ostatní konkurenti. 

iQOS je součástí začínající skupiny tabákových výrobků nazývaných „heat-not-burn“. Alternativní trh má podle odborníků velký potenciál. Euromonitor očekává, že do roku 2021 dosáhne tento segment objem 15,36 miliardy dolarů. V roce 2016 to přitom byly pouze 2,21 miliardy dolarů.

Cigarety IQOS podle výrobce fungují na zcela jiném principu než tzv. e-cigareta.  Do přístroje IQOS se zastrčí „malá cigareta“, která obsahuje tabák. Tento tabák ovšem není zapálený a nehoří. Je pouze zahříván, takže kuřák vdechuje pouze aerosol, nikoliv toxiny, které se uvolňují při kouření klasických cigaret. 

IQOS vs. e-cigareta

Philip Morris se zbavuje klasických cigaret

„Lidé, kteří kouří, si zaslouží rozumný plán, který plně zohledňuje lepší alternativy k cigaretám. Jsme odhodláni lidem poskytnout budoucnost bez kouře prostřednictvím inovací, které splní jejich potřeby,“ uvedl výkonný ředitel Philip Morris International (PMI) André Calantzopoulos pro BusinessWire.

I přesto, že jsou zdravotní rizika spojená s kouřením cigaret všeobecně známá, mnoho lidí se cigaret nehodlá vzdát. Světová zdravotnická organizace (WHO) předpovídá, že v roce 2025 bude kouřit více než miliarda lidí, což je přibližně stejný počet jako dnes. Přes 5 milionů kuřáků se po celém světě vzdalo klasických cigaret a přešlo na elektronické cigarety.

„Naší krátkodobou ambicí je, že jeden ze tří našich spotřebitelů, 40 milionů mužů a žen, přejde do roku 2025 na lepší alternativu cigaret. Ve finále chceme být schopni zcela zastavit prodej klasických cigaret,“ říká Calantzopoulos a dodává, že Světový den bez tabáku by měl probíhat každý den a ne jen jednou v roce.