Loni v lednu demonstrovali lidé nespokojení s plány na výstavbu obřího ropovodu

Loni v lednu demonstrovali lidé nespokojení s plány na výstavbu obřího ropovodu před Bílým domem ve Washingtonu | foto: Reuters

Obama zatrhnul výstavbu obřího ropovodu mezi Kanadou a USA

  • 1
Americký prezident Barack Obama přijal doporučení ministerstva zahraničí a odmítl povolit výstavbu obřího ropovodu Keystone XL. Ten měl přivádět ropu ze západní Kanady do Texasu. Ropovod chtěla za zhruba sedm miliard dolarů (asi 139 miliard Kč) vybudovat kanadská společnost TransCanada.

Podle ministerstva není stavba ropovodu v národním zájmu, v samotném rozhodnutí však hrálo úlohu i to, že úřad prý neměl dost času na posouzení projektu.

O výstavbu ropovodu se ve Spojených státech vedou vleklé spory, kritici tvrdí, že důvody k jeho odmítnutí jsou čistě politické, ale oficiální zdůvodnění je jiné.

Přestože odmítnutí výstavby ropovodu není překvapivé, akcie kanadského podniku na zprávu reagovaly propadem skoro o pět procent, než většinu ztrát smazaly.

Délka ropovodu, který měl vést přes území státu Nebraska, podle návrhu činila 2 735 kilometrů. Část zařízení měla vést přes ekologicky citlivou oblast Sandhills, z které čerpá vodu osm amerických států. To byl i jeden z hlavních důvodů, kvůli němuž vláda loni na podzim oznámila, že rozhodnutí o výstavbě ropovodu učiní až v roce 2013. To by znamenalo po prezidentských volbách.

Nicméně zákonodárcům, kteří projekt podporují, se na konci loňského roku podařilo do zákona o snížení daní vložit dodatek, v němž je uvedeno, že se má
o ropovodu rozhodnout nejpozději letos v únoru.