Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Ministři financí EU vyděsili Řecko, váhají nad další půjčkou

  • 71
Skupina ministrů financí v Řecku přerušila dlouhé noční jednání o podmínkách uvolnění další části mezinárodní půjčky a budoucím zadlužení země. Podle šéfa Euroskupiny Jean-Claude Junckera jednání přinesla pokrok, Řecko je ale výsledkem zděšeno. Premiér Samaras varoval, že v sázce není jen budoucnost Řecka.

"Euroskupina ... pokročila při vytváření konzistentního balíčku důvěryhodných iniciativ určených k dalšímu podstatnému posunu k zajištění udržitelnosti řeckého dluhu," řekl poněkud nejasně po nočním jednání Juncker.

Ministři financí nyní podle něj přerušili svá jednání, aby umožnili vyladit technické detaily některých částí balíčku. Ministři jednají o uvolnění pomoci ve formě půjček, která by mohla dosáhnout až 44 miliard eur, z nichž více než 31 miliard je blokováno už od června. To by pak mělo umožnit Aténám vyhnout se bankrotu.

Výměnou za poskytnutí pomoci se Atény zavázaly přistoupit k řadě reforem, přičemž cílem je to, aby se Řecku podařilo dostat dluh pod hranici 120 procent jeho ročního hrubého domácího produktu. Stát by se tak mělo do roku 2020, jenže v poslední době není moc jisté, jestli je to opravdu reálné.

Agentura Reuters citovala materiál určený pro schůzku ministrů financí eurozóny, podle kterého se dluh Řecka může snížit na požadovanou úroveň v daném termínu jen v případě, že země eurozóny budou ochotny přijmout ztrátu svých půjček Aténám, poskytnou Řecku další financování nebo přinutí soukromé věřitele, aby prodali řecké dluhopisy za nižší cenu.

Dokument konstatuje, že bez přijetí dalších opatření se do roku 2020 podaří řecký dluh snížit jen na 144 procent HDP ze současných 170 procent, a proto doporučuje, aby se termín pro snížení řeckého dluhu na úroveň 120 procent HDP odsunul o dva roky na rok 2022.

Řekové jsou zklamaní

Řecko je zděšeno výsledkem jednání ministrů financí eurozóny, kteří se opět nedokázali shodnout na další části záchranné půjčky. Premiér Antonis Samaras řekl, že v sázce není jen budoucnost Řecka, a vyzval eurozónu, aby další část úvěru uvolnila.

Řecko mělo přes 31 miliard dostat už v červnu, mezitím schválilo další úspory a doufalo, že tentokrát peníze dostane. Do jednání takzvané Euroskupiny, tedy ministrů financí eurozóny, se přitom vkládaly velké naděje.

"Naši partneři, včetně MMF, rovněž musejí dělat to, k čemu se zavázali," upozornil Samaras, jehož citovala agentura Reuters. Premiér tak připomněl, že když Řecko svým věřitelům vyhovělo a schválilo další úspory, měli by se ke svým slibům přihlásit i věřitelé.

Samaras řekl, že v sázce je teď stabilita celé eurozóny. Řecko si minulý týden muselo zajistit peníze na splátku dluhu mimořádnou emisí pokladničních poukázek a není jisté, zda by se mu podařilo zajistit si tak peníze i příště.

,