EU. Ilustrační snímek.

EU. Ilustrační snímek. | foto: Evropská komise.

Nezaměstnanost eurozóny má nový rekord. Místo hledá o 62 tisíc lidí víc

  • 21
Nezaměstnanost v eurozóně vystoupala v březnu na nový rekord. Vyšplhala se na 12,1 procenta z únorových dvanácti procent. Místo hledá 19,2 miliony lidí, což je o 62 tisíc víc než před měsícem a o 1,7 milionu víc než před rokem, uvedl Evropský statistický úřad.

V celé Evropské unii zůstala podle statistiků nezaměstnanost na 10,9 procenta, tedy stejné úrovni jako o v únoru. Počet lidí hledajících práci se však v březnu zvedl také v celé sedmadvacítce, a to o téměř sedmdesát tisíc na 26,5 milionu.

Inflace se snižuje

Cenová hladina se v Evropě na rozdíl od nezaměstnanosti snižuje. Podle prvního rychlého odhadu Eurostatu za duben poklesla oproti březnu o 0,5 procentního bodu na 1,2 procenta.

Míra nezaměstnanosti je vysoká zejména v porovnání s loňskem. V březnu 2012 byla v eurozóně nezaměstnanost na úrovni jedenácti procent a v celé sedmadvacítce na úrovni 10,3 procenta.

Nejnižší nezaměstnanost byla letos v březnu v Rakousku (4,7 procenta), v Německu a Lucembursku. Naopak nejhorší byla v Řecku, kde bylo bez práce 27,2 procenta lidí (nejčerstvější data z Řecka jsou však teprve za leden). Ve Španělsku v březnu nezaměstnanost vzrostla na 26,7 procenta a v Portugalsku zůstala na 17,5 procenta.

Osm států Unie dokázalo za rok nezaměstnanost snížit

Za celý rok se míra nezaměstnanosti v EU zvýšila v 19 státech, mírně klesla jen v osmi zemích z celé sedmadvacítky. Vůbec nejvíc vyrostla za rok nezaměstnanost v Řecku (z 21,5 procenta na 27,2), na Kypru (z 10,7 na 14,2 procenta) a ve Španělsku. Naopak nejvíc poklesla v Lotyšku (z 15,6 na 14,3 procenta), Estonsku a Irsku.

V březnu bylo v celé Unii bez práce 23,5 procenta mladých lidí a v eurozóně 24 procenta. Nejhorší situaci prožívají mladí v Řecku, kde bylo bez práce téměř šedesát procent lidí do 25 let.