ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Nezaměstnanost v EU neroste, v eurozóně klesla. Česko zůstává premiantem

  • 10
Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v říjnu zůstala na 7,6 procenta. Nejnižší byla i nadále v České republice, ačkoli meziměsíčně tam vzrostla o 0,1 procentního bodu na 2,9 procenta. Ve středu o tom informoval statistický úřad Eurostat. V eurozóně se míra nezaměstnanosti snížila na 8,4 procenta ze zářijových 8,5 procenta.

Eurostat odhadl, že v celé Evropské unii bylo v říjnu bez práce 16,236 milionu lidí. Ve srovnání se zářím se tak jejich počet snížil zhruba o 91 tisíc. V eurozóně počet nezaměstnaných podle úřadu meziměsíčně klesl o 86 tisíc na 13,825 milionu.

Máte obavy z nezaměstnanosti? Najděte si stabilní práci ve státní a veřejné zprávě na jobDNES.cz

Údaje Eurostatu vycházejí z obecně používané standardní definice nezaměstnanosti Mezinárodní organizace práce (ILO). Ta počítá mezi nezaměstnané ty, kteří si v posledních čtyřech týdnech aktivně hledali práci a jsou schopni nastoupit v nejbližších dvou týdnech.

V případě České republiky Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), které se liší od údajů Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v Česku v říjnu klesla na 3,7 procenta ze zářijových 3,8 procenta. ČSÚ vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce pak z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Zdroj: Úřad práce

,