Hranolky

Hranolky | foto: Profimedia.cz

Hranolky budou menší a dražší. Němci si stěžují na špatnou úrodu

  • 29
Až o čtyřicet procent nižší úrodu budou mít pěstitelé brambor v Německu. Nedostatek, který se zřejmě nepodaří nahradit, bude mít vliv na ceny potravin. Zejména hranolky kvůli tomu budou dražší a menší. Nižší sklizeň bude i v Česku.

Vytrvalé sucho a vysoké teploty tvrdě zasáhly zemědělce a mimo jiné bramboráře, píše německý list Deutsche Welle.

Spolková Asociace pěstitelů ovoce, zeleniny a brambor (BOGK) v neděli varovala, že úroda komodity bude letos dramaticky nižší. A nejvíce budou podle svazu biti právě výrobci hranolek.

„Velké brambory, které jsou nutné k produkci hranolek, budou letos jen v malých objemech, v tom horším případě v některých oblastech vůbec,“ uvedl ředitel asociace Horst-Peter Karos.

Předpokládá, že úroda bude nižší o 25 až 40 procent. Nejčernější scénář nastane, pokud budou sucha pokračovat.

Odborníci na zemědělství podle německého listu nedávají bramborářům větší naději ani v případě, že budou svá pole zavlažovat. Import nedostatek také nevyřeší, protože několik dalších velkých producentských zemí má stejné problémy.

Úroda v Česku bude nižší až o 15 procent

Česko mezi ně nepatří, v bramborách není soběstačná. Zhruba třicet procent se totiž musí dovážet a u potravin z brambor až polovina produktů. I v Česku však bude úroda nižší, připouští Český bramborářský svaz, který však zatím nemá odhady letošní sklizně.

„Na odhady je relativně brzy, některé regiony v ČR jsou ale také poškozené. Zatím na semináři v Havlíčkově Borové zaznělo, že úroda bude o 10 až 15 procent nižší,“ řekl iDNES.cz předseda svazu Miloslav Chlan.

Největším rizikem podle něj je, že brambory málo narostou, budou mít vizuální vady a v podstatě nebudou prodejné v maloobchodě. Mezi defekty patří například naklíčení nebo různé patvary. V tom případě mohou být ztráty vyšší než patnáct procent.

„Sucho způsobuje, že brambory méně narostou a tím se snižuje výnos,“ dodal. Pěstitelé jeden kilogram brambor prodávají v průměru za šest korun.

Německo je podle Eurostatu největším producentem brambor v Evropské unii a jeho obyvatelé brambory milují. Ať už jde o hranolky, bramborové placky nebo bramborový salát, tvoří velmi častou přílohu jídel. Německo loni sklidilo přes 11 milionů tun brambor.