Lucid Motors pálí peníze raketovým tempem. Loni prodal pouhých 6 001 aut a...

Lucid Motors pálí peníze raketovým tempem. Loni prodal pouhých 6 001 aut a vytvořil čistou ztrátou 2,83 miliardy dolarů, zatímco v roce 2022 byla „sekyra“ jen 1,3 miliardy dolarů. Podle Elona Muska jsou saúdské peníze tím jediným, co Lucid drží nad vodou. Kalifornská značka navíc plánuje postavit továrnu v Saúdské Arábii. | foto: Lucid Motors

Bankrot zažehnán, zatím. Saúdové nalijí do luxusních elektroaut miliardu dolarů

  • 48
Americký výrobce luxusních elektromobilů Lucid získá od divize saúdskoarabského státního investičního fondu PIF jednu miliardu USD (23,3 miliardy Kč) výměnou za prioritní konvertibilní akcie. Nejnovější investice fondu potvrzuje, že Lucid má v boji o přežití mezi začínajícími výrobci elektromobilů, kteří se potýkají s problémy, významnou výhodu.

Vláda Saúdské Arábie vlastní ve firmě Lucid podíl 60 procent. Do úspěchu Lucidu investovala miliardy v rámci strategie diverzifikace své ekonomiky mimo těžbu ropy.

Podle prohlášení pro amerického regulátora trhu s cennými papíry firma Ayar Third Investment Company, která je dceřinou společností PIF, koupí konvertibilní prioritní akcie za jednu miliardu USD. Tyto prioritní akcie bude možné přeměnit na 280 milionů běžných akcií. Firma plánuje použít peníze mimo jiné na firemní účely a kapitálové výdaje. Akcie automobilky v reakci na oznámení vzrostly až o téměř pětinu, uvedla agentura Reuters.

Lucid je jedním z několika výrobců elektromobilů, které těžce zasáhlo zpomalení růstu poptávky a cenová válka vyvolaná společností Tesla. V čele Lucidu stojí bývalý manažer Tesly a automobilka očekává, že letos vyrobí devět tisíc vozů. Loni vyrobila 8428 vozů. Luxusní sedan Lucidu Air konkuruje mimo jiné vozům Tesla Model S a luxusním elektromobilům automobilek Mercedes-Benz, BMW, Audi a Porsche.

V únoru Lucid ve své finanční prezentaci čtvrtého čtvrtletí uvedl, že má dostatečnou likviditu nejméně do roku 2025. Dodal, že kapitálové výdaje letos budou činit 1,5 miliardy dolarů, protože chce uvést na trh svoji řadu sportovně-užitkových vozů Gravity.

Na konci loňského roku měla společnost k dispozici 4,8 miliardy dolarů, z toho 4,3 miliardy v hotovosti.

,

Elektromobil