Kostky Lego jsou výjimečné, myslí si firma. U soudu ale prohrála.

Kostky Lego jsou výjimečné, myslí si firma. U soudu ale prohrála. | foto: Profimedia.cz

Lego nezastavilo konkurenci. Prohrálo soud o tvar stavebnicových kostek

  • 14
Výrobce známých stavebnic Lego neuspěl u soudů Evropské unie v boji o získání ochranné známky pro své stavebnicové kostky. Konkurence tak bude moci nadále používat v Unii stavebnice, jejichž kostky vypadají podobně jako díly populárního dánského výrobce.

Spor se vedl o registraci takzvané komunitární ochranné známky, která platí na území Evropské unie a Legu by umožnila zbavit se konkurence. To už se dánskému výrobci hraček jednou podařilo. Známku firma držela pět let od roku 1999, na základě stížnosti kanadského konkurenta Mega Brands, který používá podobné kostky, ale soud později Lego o známku připravil. Proti tomu firma doteď bojovala.

Evropský soudní dvůr rozhodl, že známka se může vztahovat pouze na grafiku, slova, design, tvar nebo balení výrobků. Nelze si ale zaregistrovat tvar zboží, pokud je tento tvar zapotřebí k dosažení technické funkčnosti, což je základem těchto stavebnic. Jinak řečeno - soud řekl, že umělohmotné kostičky s výstupky k zacvakávání kostek jsou nutné k tomu, aby tyto stavebnice držely pohromadě.

Lego uvedlo, že sice s rozhodnutím soudu nesouhlasí, ale podřídí se mu. Firma si stála za tím, že její kostky mají velmi charakteristický vzhled, podle soudu nicméně vyplývá z funkce.

Lego vzniklo v roce 1932. Firma původně konstruovala jen dřevěné hračky, ale proslavila se až umělohmotnými stavebnicemi. Část jejích příjmů tvoří také licenční poplatky z počítačových her.

Hračky Lego se vyrábějí mimo jiné v Kladně. Továrnu rok a půl provozovala singapurská společnost Flextronics, v roce 2008 ji však skupina Lego převzala od Flextronics zpět. Lego letos za půl roku vydělalo 1,12 miliardy dánských korun (asi 3,7 miliardy Kč), což je o téměř 64 procent více než loni. Firmě pomohla k růstu vysoká poptávka po stavebnicích.

Firma Mega Brands používá velmi podobné kostky, které mají také dvě řady umělohmotných "knoflíků".

Spor o stavebnici


1996 - Lego požádalo o zaregistrování svých kostek
1999 - firma získala od Úřadu pro harmonizaci na vnitřním trhu (OHIM) komunitární ochrannou známku
2004 - po námitkách rivala Mega Brands Lego o známku přišlo. Proti tomu Lego bojovalo u evropských soudů, ale neuspělo.

2010 - Evropský soud dal nyní za pravdu soudu nižší instance o neplatnosti nároku firmy.