Britská královna Alžběta II.

Britská královna Alžběta II. | foto: Profimedia.cz

Britská královna Alžběta si hazardem vydělala 193 milionů. Sází na koně

  • 22
Britská královna Alžběta II. má dlouholetou zálibu v hazardu. A třebaže to vůbec nemá zapotřebí, sázky na koně jí dobře vynášejí. Za desítky let už si díky dostihům přivydělala 8,8 milionu dolarů, tedy v přepočtu 193 milionů korun.

Informaci o tom, jak Alžběta holduje dostihovým sázkám, přinesl podle zpravodajského webu CNN britský regulátor British Horse Racing Authority.

Pro Alžbětu nejsou dostihy novým rozmarem. Sázka na rychlost zvířat ji vábí už tři dekády. Za tuto dobu vyhrála 6,7 milionu liber, tedy 8,8 milionu dolarů.

Královna ve své alternativní roli sázkařky nasbírala 451 vítězství z celkem 2815 závodů. Šance na vítězství odpovídá 15,9 procentům. Výher zřejmě bylo více, data nicméně sahají jen do roku 1988.

Zdá se, že sázkařská zkušenost zraje u britské panovnice s věkem. Vůbec nejvydařenějším byl loňský rok, kdy královská dostihová stáj vynesla přes 557 tisíc liber (16 milionů korun). Svou intuici Alžběta letos potvrzuje. Dvacet vítězství, která si zatím připsala na své konto, jí vyneslo přes 413 tisíc liber, téměř 12 milionů korun.

Za třicetileté období je jednadevadesátiletá žena 11. nejúspěšnějším sázejícím v rovinných dostizích. Ke koním má však blízko už od raného dětství. Už ve čtyřech letech dostala poníka. Později se naučila zdatně jezdit, na koni absolvovala řadu ceremoniálů a sama úspěšně závodila.

Po svém otci Jiřím VI. zdědila několik anglických plnokrevníků, kteří jsou nejrychlejším koňským plemenem. A v letech 1954 a 1957 získala titul šampiona britských rovinných dostihů.

Z pěti klasických dostihových závodů nezískala titul pouze na jediném - Epsom Derby. V současnosti je nejlepším koněm královské stáje Darmouth.

Královna, přesněji řečeno britská koruna, má příjmy také z pronájmu lukrativních nemovitostí, z práv na chov lososa i z příjmů slavného výrobce whisky Glenlivet. (čtěte Alžběta vydělala 11 miliard korun. Z pronájmu domů, pobřeží i whisky)


Britská královská rodina