(Ilustrační snímek)

(Ilustrační snímek) | foto: Reuters

Upíráte nám výhody. Bývalý hráč baseballu žaluje McDonald's za diskriminaci

  • 60
Bývalý profesionální hráč baseballu a pozdější provozovatel restaurací McDonald’s Herb Washington podal na firmu žalobu kvůli rasové diskriminaci. Američan tvrdí, že firma upírala provozovatelům černé pleti výhody, které poskytovala bělochům, například tím, že černošským provozovatelům přidělovala restaurace v lokalitách s větším zastoupením černochů.

Firma ale tvrdí, že Washington si za problémy může sám, protože svůj byznys léta zanedbával. Washington býval největším černošským provozovatelem restaurací McDonald’s ve Spojených státech. Nyní firmu obviňuje, že když na problémy upozornil, začala se mu mstít. 

McDonald’s v tiskovém sdělení uvedl, že se Washingtonovou stížností zabývá a dodal, že Washington čelí obchodním těžkostem, které firma nepřeje nikomu v celém podniku.

„Tato situace je výsledkem roků nesprávného řízení ze strany pana Washingtona, jehož organizace nedokázala plnit mnoho našich požadavků na lidi, provoz, spokojenost zákazníků a reinvestice,“ uvedla v reakci firma. „U jeho restaurací jsou tyto věci veřejně známy, včetně zdravotních a sanitárních problémů z minulosti. Stížností zákazníků je tam skoro nejvíce z celé země,“ dodal řetězec.

McDonald´s čelí žalobě. Necílil reklamu na zákazníky tmavé pleti

„Vždy jsem doufal, že splní sliby a ten systém dvojího metru ukončí,“ řekl Washington na tiskové konferenci, kde oznamoval žalobu na McDonald’s. „Věřil jsem, že McDonald’s udělá správnou věc,“ dodal.

McDonald’s už podobným útokům ze strany černošských provozovatelů restaurací čelil. Loni si více než 50 bývalých provozovatelů stěžovalo, že jim firma také přiděluje restaurace v horších čtvrtích.

Washington si otevřel první restauraci McDonald’s v roce 1980, když mu bylo 29 let. Předtím se krátce věnoval profesionálně baseballu a hrál za Oakland Athletics. Teď v žalobě tvrdí, že mu firma jeho podnikání opakovaně ztěžovala. 

Říká, že si například nemohl kupovat restaurace od bělošského provozovatele, protože mu to McDonald’s znemožnil, anebo že mu McDonald’s neposkytl finanční pomoc srovnatelnou s tou, jakou nabízel bělošským provozovatelům.

Navzdory potížím ale Washington řekl, že v jednu dobu se mu podařilo být největším černošským provozovatelem restaurací McDonald’s v USA. Tehdy jich měl 27, dodnes mu jich zbylo 14, uvádí server BBC.

,