Přílohy britského deníku Guardian nově v biologicky rozložitelném obalu.

Přílohy britského deníku Guardian nově v biologicky rozložitelném obalu. | foto: The Guardian / David Levene

Britský deník končí s plastem. Časopisy posílá v obalu z bramborového škrobu

  • 0
Čtenáře britského deníku Guardian čekalo o víkendu překvapení. Místo v klasickém plastu byly sobotní přílohy zabalené v kompostovatelné „obálce“ z bramborového škrobu. Ta se nemusí recyklovat, stačí ji hodit na kompost nebo do bioodpadu. Noviny změnu zdůvodňují přáním svých čtenářů.

Záměna plastového obalu za kompostovatelný zvýší vydavateli Guardianu produkční náklady, jejich výši ovšem společnost nekonkretizovala. Čtenáři však za sobotní vydání zaplatí 3,20 libry (91 Kč) místo dosavadních 2,90 libry (83 Kč). V pracovních dnech noviny zdraží o šest korun na 2,20 libry (63 Kč).

Obal z bramborového škrobu

  • Vyrábí se zpravidla z bramborového odpadu.
  • Zcela rozložitelný.
  • Neobsahuje žádné ropné přísady, plasty nebo škodlivé toxiny.
  • Je odolný.

Zatím se to týká jen vybraných regionů, v příštích měsících ji však zaznamenají čtenáři po celém Spojeném království, píše BBC.

Obaly, které vyrábí společnost Ecover, jsou na dotek hedvábné a nejsou tolik průhledné jako plastové. 

Podle Guardianu se může přebal jeho víkendových příloh dát na domácí kompost nebo do koše s bioodpadem s tím, že během šesti měsíců se zcela rozloží.

Reakce na sociálních sítích byly především pozitivní, našli se ovšem i kritici. Někteří uživatelé například vyjádřili obavu, zda se v jejich obci bude smět dávat obal do bioodpadu. Jiní nevěří tomu, že materiál se jednou stoprocentně rozpadne.