Náhrdelník Givenchy připomíná oprátku. Módní dům ho představil na pařížské...

Náhrdelník Givenchy připomíná oprátku. Módní dům ho představil na pařížské přehlídce (3. října 2021) | foto: Profimedia.cz

Oprátka jako šperk? Na Givenchy se snesla palba kritiky kvůli náhrdelníku

  • 52
Francouzský módní dům Givenchy a jeho kreativní ředitel Matthew Williams jsou pod palbou kritiky kvůli náhrdelníku, který připomíná oprátku. Šperk představili v neděli během přehlídky na pařížském týdnu módy.

Představení kolekce jarní a letní módy pro rok 2022 zahrnovalo doplněk, který vypadá jako přetržená smyčka na provaze.

Mnoho uživatelů sociálních sítí na šperk reagovalo negativně a podotklo, že silně připomíná mikinu luxusní značky Burberry z roku 2019, která měla v kapuci místo stahovací šňůrky oprátku. Za „necitlivý“ oděv se omluvil kreativní ředitel Burberry Riccardo Tisci i tehdejší ředitel módního domu Marco Gobetti.

Náhrdelník Givenchy připomíná oprátku. Módní dům ho představil na pařížské...

„Sebevražda není móda. Jak by to někdo mohl přehlédnout a myslet si, že bude v pořádku to udělat zejména v kolekci věnované mladým dívkám a mladým obecně,“ napsala tehdy na svůj instagram modelka Liz Kennedyová, která mikinu na přehlídce vynesla. „Nemluvě o rostoucí míře sebevražd po celém světě. Nezapomínejme ani na děsivou historii lynčování,“ dodala Kennedyová.

„Nejsem si jistá, co k tomu říct vzhledem k únavné a obnošené touze šokovat nebo absolutní bezmyšlenkovitosti,“ řekla k doplňku značky Givenchy Angela McRobbieová, která na Londýnské univerzitě vyučuje mediální, komunikační a kulturní studia.

„Otázky, které jsou pro mě relevantní, ale nikdy na ně nedostanu odpověď, jsou: Kdo o tom rozhoduje? Kdo se podepíše pod zjevně urážlivý předmět, jako je tento? Když přijde reakce, dostane výpověď?“ uvedla McRobbieová.

Modelka předvádí kritizovaný model britské značky Burberry na londýnském týdnu módy. (17. února 2019)

„Pro ty, kteří mají k sebevraždě osobní vztah, ať už jde o jejich vlastní zážitky nebo o ztrátu milovaného člověka, mohou být takové snímky spouštěčem a značky mají odpovědnost zajistit, aby nepoškodily své publikum,“ řekla listu Lisa Roxbyová z charitativní organizace Papyrus, která se zabývá prevencí sebevražd.

Módní dům Givenchy uvedl, že nebude oficiálně reagovat.

Líbí se vám náhrdelník připomínající oprátku?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 12. října 2021. Anketa je uzavřena.
,