ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Z lázní do bytů. Maďaři mohou využívat levnou geotermální energii

  • 6
Dlouhou dobu bydlel Balazs Veres se svou rodinou v jednom z mnoha maďarských bytových domů, jehož vytápění bylo do velké míry závislé na přísunu ruského zemního plynu. Během března se ale přestěhoval do oblasti, která je bohatá na zásoby geotermální energie a vzhledem k současné energetické krizi jen těžko mohl udělat lépe.

Díky novému bydlení totiž Veres snížil své účty za energie na polovinu. Jedenatřicetiletý muž agentuře Reuters také přiznal, že hledal dům, který je napojený na obnovitelné zdroje energie, ale geotermální vytápění nebylo prioritou výběru.

„Byl to spíš další plus pro rozhodování, zda si tuto nemovitost skutečně vzít,“ vysvětlil.

V předchozím bytě o rozloze 47 metrů čtverečních ve městě Szeged nedaleko srbských hranic platil za energie mezi 25 a 30 tisíci forinty měsíčně, což je v přepočtu asi 1 500 až 1 900 českých korun.

Ve své nové a ještě prostornější nemovitosti platí polovinu. Jde o jeden z 593 bytů, který těží z projektu, jenž finančně podpořila také Evropská unie. Jeho cílem je město Szeged převést z plynové na geotermální energii.

Energetická komunita. Stáhněte si manuál, jak v rámci obce vyrábět energii

Vedení města Szeged, kde žije asi 170 tisíc obyvatel, se chce alespoň z poloviny zbavit své závislosti na fosilních palivech a nahradit ji geotermální energií. Tím by se město značně odlišovalo od zbytku Maďarska, které je asi z 80 procent závislé na ruském plynu i ropě.

Vzhledem k tomu, že celá Evropa usiluje o vyšší využívání bezuhlíkové obnovitelné energie a snížení závislosti na dovážených fosilních palivech, přijala maďarská vláda v říjnu dekret o zvýšení využití geotermální energie. Dosud ale v této oblasti neprovedla žádné konkrétní kroky.

O situaci v zemi Mezinárodní energetická agentura uvedla, že země má velmi dobrý geotermální potenciál. Zatím se ale geotermální energie na celkové maďarské spotřebě podílí jen asi pěti procenty.

Maďarsko těží z toho, že se pod ním nachází Panonská pánev, která skrývá bohaté geotermální zdroje. Země zároveň disponuje systémem dálkového vytápění, a tak v konečném součtu může jít o atraktivní alternativu k fosilním palivům. Příklad Balasze Verese ukazuje, že geotermální energie by mohla vést i ke snížení cen za energie nebo k redukci emisí skleníkových plynů.

19. července 2022