Zaměstnanec Gazpromu prochází kolem plynovodu v přečerpávací stanici Sudža.

Zaměstnanec Gazpromu prochází kolem plynovodu v přečerpávací stanici Sudža. | foto: Reuters

Gazprom: Moskva a Kyjev se dohodly na tranzitu plynu do Evropy

  • 10
Rusko a Ukrajina podepsaly protokol o pokračování tranzitu ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu. Oznámila to dnes ruská plynárenská společnost Gazprom. Podle agentury RIA nyní Gazprom uzavře s ukrajinským Naftogazem pětiletou smlouvu o tranzitu plynu. Platnost současné tranzitní dohody mezi Ruskem a Ukrajinou vyprší na konci roku.

Ukrajina je klíčovou cestou pro přepravu ruského plynu k evropským zákazníkům. Spory kolem plynu jsou průvodním jevem zhoršených vztahů mezi Kyjevem a Moskvou po ruské anexi Krymu a vypuknutí povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Pro Kyjev je tranzit ruského plynu důležitý z finančního hlediska. Proto se Ukrajina i se zeměmi jako Polsko či USA tvrdě staví proti zprovoznění plynovodu Nord Stream 2, který spojí Rusko a Německo po dně Baltského moře a vyhne se tak tradičním tranzitním zemím.

Dohoda o pokračování tranzitu by měla zabránit opakování situace z roku 2009, kdy se kvůli sporům Moskvy a Kyjeva část východní Evropy potýkala s nedostatkem zemního plynu. Loni Gazprom dodal do Evropy více než 200 miliard metrů krychlových plynu, z toho 87 miliard metrů krychlových bylo dopraveno přes Ukrajinu. Pro Kyjev tranzit představuje významné příjmy, přes Ukrajinu putuje plyn i do České republiky. 

,