ilustrační snímek | foto: Reuters

Facebook bude v Austrálii platit Murdochově společnosti za využívání obsahu

  • 2
Multimediální společnost News Corp amerického miliardáře Ruperta Murdocha uzavřela tříletou smlouvu s technologickou společností Facebook o poskytování mediálního obsahu uživatelům sociální sítě v Austrálii. Informaci přinesla agentura Reuters.

Australský parlament v únoru schválil zákon, který má přimět digitální platformy, jako je Facebook nebo Google, aby platily mediálním podnikům za využívání jejich zpravodajského obsahu.

Facebook se stejně jako Google proti zákonu dlouho ostře stavěl. Kvůli sporům ohledně zákona dočasně zablokoval sdílení a prohlížení zpravodajského obsahu na své platformě v Austrálii. Odblokoval jej poté, co se s vládou dohodl na některých úpravách zákona.

18. února 2021

Na základě tříleté smlouvy bude sociální síť zobrazovat články celostátního deníku The Australian či regionálního The Daily Telegraph ve státě Nový Jižní Wales. Dohodu o sdílení obsahu uzavřela s Facebookem také zpravodajská televize Sky News Australia, uvedla společnost News Corp.

Ve Spojených státech platí Facebook již od října 2019 společnosti News Corp poplatky za poskytování jejího mediálního obsahu. Výměnou za to dostává od Murdochových titulů články, které může exkluzivně publikovat na své platformě Facebook News.

,