ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: SUITX

Obleky jako pro Iron Mana budou brzy mnohem dostupnější. Lidem změní život

  • 18
Robotické exoskeletony, tedy pro člověka nápomocné robotické obleky, mohou být v brzké době daleko dostupnější. Tvrdí to zakladatel firmy SuitX, která se výrobou robotických exoskeletonů zaobírá. Ty mohou i díky stále nižším cenám změnit fungování některých firem v řadě průmyslových odvětví či vybrané pracovní pozice v oblasti zemědělství.

Umíte si představit, že v práci nosíte nejnovější high-tech obleky, díky kterým jste silnější a téměř nic vás neunaví? Taková technologie již po dobu několika let existuje.

Jde o robotický exoskeleton a i v současné době může toto zařízení připadat stále poměrně nadpozemsky. Vždyť podobnou technologii používal třeba akční hrdina Iron Man v mnoha filmech od americké zábavní společnosti Marvel.

Podle jednoho z největších světových výrobců exoskeletonů na světě, kalifornské firmy SuitX, je totiž tato technologie v reálném světě stále obvyklejší a dostupnější. Společnost tak očekává, že exoskeletony budou v nejbližších letech stále větším trendem.

„Ceny exoskeletonů v posledních měsících stále více klesají. Podle mého není pochyb o tom, že zákazníci budou mít v blízké době možnost si toto zařízení běžně koupit i v kamenných maloobchodních prodejnách,“ řekl pro BBC zakladatel společnosti SuitX Homayoon Kazerooni.

I dívka zvedne těžký kufr jako nic. První exoskeletony míří na letiště

Nositel tohoto zařízení je díky technologii daleko silnější a vytrvalejší. Exoskeleton člověka i chrání a podporuje při mnoha fyzických činnostech. Mnohé jsou postaveny třeba na „klasických technologiích“, jako jsou pevné výztuže, mechanické klouby, elektrické motory a lithiové akumulátory.

8. ledna 2020

Díky vývoji nových materiálů a aditivních způsobů výroby (3D tisk) se podařilo zmenšit rozměry a hmotnost zařízení natolik, že umožňují poměrně pohodlné používání. Vývoj této technologie však stále probíhá a zařízení je tak den ode dne stále dokonalejší.

Exoskeletony tak pomáhají třeba těm, co vykonávají práci na hranici fyzických možností. Jde třeba o o exoskeleton podporující záda a zabraňující jejich přetěžování. Pokud například montér v továrně často ze země zvedá těžké předměty, což zpravidla končí bolestivými problémy se zády, mohl by mít oblečen exoskeleton, který bude při běžném pohybu pasivní, ale jakmile naměří výrazné zatížení zádové svalové soustavy, zapojí se a pomůže pohyb vykonat.

Chromí možná budou chodit. Pomoci jim v tom má robotický oblek

Podobně koncipované robotické pomůcky mohou však být využívány i v případě zdravotních komplikací. Může být prospěšný třeba při rehabilitaci potíží s chůzí, ale i s pohybem horních končetin. V případě rehabilitace navíc exoobleky umožní v určité fázi otočit svoji funkci, neboť mohou působit kontra vykonávanému pohybu a při cvičení tak pomoci posilovat přesně definované svalové skupiny. Nyní podle zakladatele společnost SuitX budou exoskeletony stále častěji používat i běžní spotřebitelé v každodenních činnotech, a to i díky stále více příznivějším cenám.

Studie ABI Research uvádí, že celosvětové výnosy z prodejů exoskeletonů vzrostou z 392 milionů amerických dolarů v roce 2020 na zhruba 6,8 miliardy dolarů v roce 2030.

Obleky testují už i automobilky

Velkou výhodou exoskeletonů je prevence svalové únavy, a i proto tato technologie začala zajímat velké firmy. Mezi ně patří třeba i výrobci automobilů General Motors a Fiat. Svalová aktivita zad, ramen a kolen totiž díky exoskeletonům klesá až o padesát procent. Manažerům továren po celém světě tak mohou exoskeletony přinést vyšší produktivitu svých zaměstnanců. Investice se jim tak může poměrně brzy vrátit. Díky technologie totiž Klesá i riziko úrazu a další náklady, které s případnými zdravotními komplikacemi souvisí.

Za 4 roky uvede Seat levný městský elektromobil. Bude stát přes půl milionu

Automobilka General Motors pak nově testuje i exoskeletonovou rukavici, která taktéž zaměstnancům může ušetřit zdraví i mnoho dalších případných starostí. Speciálně upravené zařízení vyvíjí švédská firma Bioservo. Ta tvrdí, že rukavice může zvýšit pevnost ruky nositele až o dvacet procent.

„Obrovský potenciál exoskeletonů se teprve začíná ve společnosti chápat. Důsledky této technologie však budou obrovské a zásadně se změní fungování některých průmyslových odvětví jako je výroba či zemědělství,“ řekl pro BBC Jason Cottrell, výkonný ředitel kanadské softwarové firmy MyPlanet, která provedla řadů průzkumů ohledně možného používání exoskeletonů.

Průměrné náklady na jeden exoskeleton celého těla se v současné době pohybují okolo 45 000 amerických dolarů, což je v přepočtu zhruba jeden milion korun. Podle zakladatele firmy SuitX však očekávaný pokles cen otevře obrovský trh a ceny se i díky úsporám z rozsahu a technologickému pokroku budou postupně snižovat.