ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vzroste chudoba na celém světě. Krize bude až pět let, varuje ekonomka

  • 50
Oživení globální ekonomiky po krizi vyvolané koronavirovou pandemií může trvat až pět let. Ve čtvrtek to uvedla hlavní ekonomka Světové banky (SB) Carmen Reinhartová. Upozornila také na to, že pandemie prohloubí ekonomickou nerovnost ve světě.

„Pravděpodobně nastane rychlé oživení, jakmile budou všechna omezení spojená s karanténou zrušena, ale úplné uzdravení bude trvat až pět let,“ řekla Reinhartová na konferenci v Madridu.

Ekonomika EU v létě rekordně spadla. Černé scénáře se ale nenaplnily

Ekonomka rovněž upozornila, že recese způsobná pandemií bude v některých zemích trvat déle a prohloubí nerovnosti, protože krize zasáhne mnohem více nejchudší v bohatých zemí a také nejchudší země budou zasažené výrazně více než bohatší. Poprvé za 20 let tak podle ní kvůli krizi vzroste celosvětová míra chudoby, napsala agentura Reuters.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v červnu kvůli dopadům pandemie způsobené koronavirem zhoršil výhled vývoje globální ekonomiky. Na letošní rok počítá s propadem hrubého domácího produktu (HDP) o 4,9 procenta, což představuje nejhlubší recesi globální ekonomiky za 90 let.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) tento týden odhadla, že globální ekonomika letos klesne o 4,5 procenta. Vylepšila tak svoji červnovou prognózu, ve které počítala dokonce s šestiprocentním propadem.

,