Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Egypt výrazně zdraží víza. Turismus v zemi zachraňují Číňané

  • 42
Egypt se v posledních letech potýká s výrazným poklesem počtu zahraničních návštěvníků. Dovolená v této zemi i přesto zdraží: tamější vláda zvýší od července poplatek za turistické vstupní vízum.

Podle původních plánů měla víza zdražit už od této středy, kvůli vlně kritiky ale tamější vláda posunula zdražení na 1. července. Vstupní turistické vízum má zdražit z 25 dolarů na 60 dolarů, tedy v přepočtu z asi 638 korun na více než 1 500 korun. Cestovky dosud nabízí klientům vízum většinou za 800 korun.

Egyptské úřady vysvětlily odložení platnosti nového ceníku protesty představitelů tamějšího cestovního ruchu, kteří se obávali, že před začátkem sezony takové poplatky potenciální návštěvníky odradí. O odložení informoval egyptský server Egypt Independent.

Počet návštěvníků v Egyptě klesá prakticky setrvale od arabského jara v roce 2011. Ještě v roce 2010 zemi navštívilo 15 milionů lidí, v roce 2016 to bylo jen 6,3 milionu návštěvníků.

Egypt objevují Číňané

Zdražení přichází v době, kdy začaly počty zahraničních návštěvníků v Egyptě mírně růst. Za leden například oznámily tamější úřady nárůst návštěvníků o 29 % v meziročním porovnání. Zájmu pomohla nově orientace egyptských úřadů na čínské cestovky, počty čínských dovolenkářů v této zemi rychle rostou.

Oživení zájmu pomohlo i velké zlevnění, týdenní zájezdy all-inclusive se dají pořídit i za cenu kolem deseti tisíc korun.

České cestovky ale nečekají, že by zdražení víz mělo mít na zájem klientů vliv. „Ceny zájezdů jsou v porovnání s ostatními destinacemi natolik výhodné, že to rozhodování klientů jet do této země neovlivní,“ míní Stanislav Zíma z Exim Tours.

Egypt se umisťuje pravidelně v první desítce destinací, kam Češi létají nejčastěji na dovolenou. Statistiky o počtech návštěvníků za loňský rok zatím ještě nejsou k dispozici.