Šperky Marie Antoinetty prošly dražbou. Prodaly se za rekordní částku

  • 34
Přívěsek s velkou perlou, který kdysi patřil francouzské královně Marii Antoinettě, byl vydražen v aukční síni Sotheby’s v Ženevě za 32 milionů dolarů (736 milionů korun). Podle dražitele jde o rekordní cenu za perlu vydraženou v aukci. Dražba klenotů z majetku parmských Bourbonů vynesla celkem přes 53 milionů švýcarských franků (1,2 miliardy korun).

Byla to být jedna z nejúchvatnějších sbírek královských šperků, jaká se kdy objevila v dražbě. V aukční síni Sotheby’s v Ženevě se licitovato o perlové náhrdelníky nebo diamantové náušnice, které patřily gilotinou popravené francouzské královně Marii Antoinettě.

Dražily se královské klenoty z Bourbonsko-parmské dynastie, která sahala od vlády Ludvíka XVI. až do rozpad Rakouska-Uherska. Nejcennější byly právě šperky královny a ženy Ludvíka XVI., kterou popravili za Velké francouzské revoluce.

„Je to jedna z nejdůležitějších královských sbírek šperků, jaké se kdy objevily na trhu. Každý z těchto skvostů probouzí historii,“ řekla místopředsedkyně Sotheby’s Daniela Mascettiová.

„Perla královny Marie Antoinetty“, jak se přívěsek s velkou perlou ve tvaru kapky a s diamanty nazývá, patřil k nejočekávanějším ze stovky dražených položek. Odhadovaná cena přívěsku se podobně jako u dalších šperků nabízených v tomto bloku pohybovala mezi jedním a dvěma miliony dolarů.

Nový majitel za vzácný šperk ovšem zaplatí víc než jen vydraženou cenu. Se všemi poplatky ho bude koupě celkem stát 36 165 000 dolarů, sdělila na svém webu aukční síň.

Desítka šperků, které původně patřily Marii Antoinettě, manželce krále Ludvíka XVI. a dceři české královny Marie Terezie, přitahovaly na sebe v rámci aukce největší pozornost. Klenoty, mezi nimiž jsou například i perlové náhrdelníky, brože nebo diamantové náušnice, měly vesměs pohnuté osudy. 

Některé z nich Marie Antoinetta v roce 1791 poslala přes Brusel do Vídně v naději, že se brzy setká se svou rakouskou rodinou. Ona i její manžel ale byli o dva roky později popraveni. Šperky získala jejich jediná přeživší dcera Marie Terezie, která se provdala za Ludvíka Antonína Bourbonského. V majetku bourbonsko-parmské dynastie pak zůstaly dalších dvě stě let.

Za klenoty je skrytý také pozoruhodný příběh. Když Marie Antoinetta s Ludvíkem XVI. a dětmi prchala roku 1791 ze země, schovala panovnice šperky do dřevěné truhly. Ta pak cestovala přes Brusel do Vídně, kde o klenoty pečoval hrabě, věrný královně. 

Na prahu Velké francouzské revoluce byla královna popravena gilotinou. Její desetiletý syn Ludvík XVII. zemřel krátce poté v zajetí. Šperky však zůstaly v rodině a dostaly se do rukou jediné přeživší dcery královského páru, Marie Terezie Šarloty, která byla po třech letech propuštěna z vězení.

,