Bill Gates

Bill Gates | foto: Dan Materna, MAFRA

Desítky amerických miliardářů dají půlku majetku na charitu

  • 279
Už čtyřicet amerických miliardářů slíbilo, že darují nejméně polovinu svého majetku na charitu. Bohaté k tomuto kroku nedávno vyzvali zakladatel Microsoftu Bill Gates a finančník Warren Buffett.

"Vlastně jsme teprve pořádně začali a už máme takovou úžasnou reakci," uvedl Buffett, který spolu s Gatesem tvoří dvojici nejbohatších Američanů. Podle finančníka jádrem jejich společné výzvy nazvané Příslib daru je přimět bohaté rodiny k důležitému rozhovoru o jejich bohatství a o tom, jak s ním naloží.

Mezi miliardáře, kteří uposlechli výzvy, patří newyorský starosta Michael Bloomberg, šéf mediální firmy IAC/InterActiveCorp Barry Diller, spoluzakladatel počítačové firmy Oracle Larry Ellison, energetický magnát T. Boone Pickens, mediální magnát Ted Turner či filmový režisér George Lucas.

Vzdát se minimálně poloviny majetku, ať už za života nebo po smrti, se rozhodlo 38 Američanů, kteří se nechali inspirovat právě Gatesem a Buffettem. Informovala o tom americká televizní stanice MSNBC. Peníze se použijí na dobročinné účely.

Buffett a Gates již v předchozích letech šli příkladem a velkou část svého bohatství utrácejí za filantropické projekty. "Nyní Bill a Melinda Gatesovi a já žádáme stovky bohatých Američanů, aby slíbili, že věnují nejméně 50 procent svého bohatství charitě," řekl již dříve Buffett.