S touhle lahví coly do letadla nesmíte, varuje úřad. Připomíná totiž granát

  • 45
Repliky zbraní ani výbušnin nesmějí do letadla a každý to chápe. Ve Spojených státech však zašli ještě dál. Vládní Agentura pro bezpečnost v dopravě zakázala cestujícím, aby si vzali do letadla balení Coca-Coly inspirované seriálem Hvězdné války. Připomíná totiž granát.

Zákaz se podle úřadu vztahuje na kulaté lahvičky s Coca-Colou, které si jako suvenýr odnášejí návštěvníci z amerických Disneylandů. V letos nově otevřené zóně Galaxy’s Edge, věnované sérii kultovní filmové ságy Hvězdné války, si mohou lidé koupit jako upomínku například světelný meč, loutku Porga (živočicha z planety Ahch-To) nebo právě lahvičku s Coca-Colou, popsanou fiktivním jazykem Aurebesh.

Malé pití je tím nejlevnějším ze suvenýrů, stojí 5,49 dolarů, a na památku si ho odnáší kdekdo. Část lidí zároveň cestuje letadlem. A právě na to se jeden ze zřejmých cestujících zeptal agentury, ta mu však odpověděla, že repliky  výbušnin není možné přepravovat.

„Repliky výbušnin nejsou povoleny v příručních zavazadlech ani kontrolovaných taškách. Ačkoliv se tímto případem stále zabýváme, pracovníci agentury mohou zakázat jakoukoliv položku, o níž se domnívají, že představuje bezpečnostní hrozbu,“ uvedla 28. srpna na svém webu vládní agentura.

Zmíněná balení Coca-Coly je možné zakoupit v Disney parcích v Anaheimu a Orlandu. Sám Scott Trowbridge, projektový manažer Galaxy’s Edge, se vyjádřil v tom smyslu, že design lahví vypadá skvěle a připomíná detonátor. Podobná zbraň se objevila v epizodě Návrat Jediho. Stejně tak však někomu může toto balení coly připomínat droida, tedy robota z filmu.

Portál CNN zkoušel sehnat reakci Coca-Coly, ovšem společnost prozatím nereagovala. Druhý z Disneylandů v Orlandu otevřel sekci Hvězdných válek právě dnes. Očekává se, že tato lokalita bude přitahovat ještě větší počet návštěvníků, kteří dorazí letadlem, nežli zábavní park v Anaheimu.

První zamítavé, leč velice stručné stanovisko agentury se na twitteru objevilo 13. srpna. Portál The Verge však píše, že někteří cestující se přesto chlubili tím, že se jim podařilo suvenýr do letadla propašovat.