Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vaše oblečení škodí dětem, obviňuje Čína Západ. Zboží vrátí anebo zničí

  • 74
Čína obvinila některé západní obchodní řetězce z toho, že v zemi prodávají zboží, které je škodlivé pro děti. Tamější celní správa zveřejnila seznam zahrnující 81 položek, které jsou podle ní pro děti nevhodné a pocházejí od společností Nike, H&M a Zara. Západ se brání, že země protežuje své vlastní značky.

Čínské úřady se na západní oděvní řetězce začaly zaměřovat poté, co se čím dál tím více mluví o možném zneužívání lidí v oblasti Sin-ťiangu, kde se pěstuje bavlna. Některé západní státy dokonce na Čínu uvalily začátkem roku sankce, informuje portál BBC.

Zemi obviňují, že porušuje lidská práva a zneužívá především menšinu Ujgurů, které nutí k práci. Peking všechna tato obvinění razantně popírá.

Čína nyní prostřednictvím své generální celní správy uvedla, že západní značky se na jejím území snaží prodávat zboží, které může být závadné pro děti. Seznam, který správa zveřejnila, zahrnuje 81 položek dětského oblečení, bot, hraček, zubních kartáčků nebo kojeneckých láhví. Závadnost těchto položek byla údajně zjištěna při kontrolách probíhajících mezi loňským červnem a letošním květnem. Čínské úřady oznámily, že závadné zboží buď vrátí nebo zničí.

Problematické zboží údajně prodávají podle Číny značky Nike, H&M, Gap či Zara. Oblečení od těchto značek totiž podle čínských celníků a následné analýzy obsahovalo barviva a škodlivé látky, které se mohou vstřebat kůží a ohrozit zdraví dětí, které je nosí.

Tento incident není zdaleka prvním případem boje mezi Čínou a Západem. Zboží řetězce H&M například zmizelo z čínských e-shopů úplně, stažena byla v zemi dokonce i nákupní aplikace značek Nike a Adidas. Smlouvy na reklamních kampaních těchto značek zrušily i mnohé čínské celebrity. 

Čína má momentálně snahu podporovat především své místní značky.