Airbus A319 EasyJet Switzerland - letiště Ruzyně - letadlo - aerolinie - aerolinky

Airbus A319 EasyJet Switzerland - letiště Ruzyně - letadlo - aerolinie - aerolinky | foto: Jan Záleský, iDNES.cz

Část cestujících easyJetu uvízla v Londýně, odškodnit je však firma nechce

  • 86
Část z 250 turistů, kteří vinou letecké společnosti easyJet neodletěli z londýnského letiště Gatwick, se v noci na dnešek po 25 hodinách čekání vrátila do Prahy. Druhá skupina by měla přiletět do Prahy ve večerních hodinách. O případu informovala televize Prima.

Letecká společnost zrušila plánovaný let v neděli pro poruchu motoru. Odmítá však cestujícím vyplatit odškodné ve výši 250 eur, jelikož podle jejího výkladu zákona o odškodném se na poruchu motoru tento zákon nevztahuje.

"Vzhledem k tomu, že let byl zrušen kvůli události, které nešlo předejít, nemají nárok na odškodnění," uvedla mediální zástupkyně easyJet Pavla Krištofová.

Podle vyjádření mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamury se může letecká společnost zprostit povinnosti platit odškodné pouze v případě, kdy byl let zrušen z důvodu neodvratitelných mimořádných událostí, na které nemá letecká společnost žádný vliv.

Mezi tyto vlivy ze zákona patří například nestabilní politická situace, stávka nebo špatné počasí. Poškození zákazníci easyJetu se rozhodli kvůli odškodnění obrátit na české soudy.

Cestující, mezi kterými byly také rodiny s malými dětmi, neměli po celou dobu čekání žádné informace o tom, kdy pro ně letecká společnost zajistí náhradní let. EasyJet zajistila lidem ubytování v hotelu až poté, co pasažéři odmítli nocovat na letišti. Společnost jim však neposkytla občerstvení, což je také v rozporu se zákonem evropského parlamentu, uvedla Prima.

,