Poštovní holub, chovná stanice v Belgii. Ilustrační snímek

Poštovní holub, chovná stanice v Belgii. Ilustrační snímek | foto: Petr Hora

Číňan vydražil poštovního holuba za osm milionů korun, vydělá na chovu

  • 3
Čínský podnikatel věří růstu zájmu Asijců o poštovní holuby. Za ročního šampiona neváhal v belgické dražbě utratit rekordních 310 tisíc eur, zhruba osm milionů korun. Pokud ho holub Bolt nezklame, může mu v chovné stanici vydělávat minimálně dalších osm let.

Píše o tom agentura Reuters. Rekordní sumu utratil Číňan na dražbě sbírky belgického holubího nadšence Lea Heremanse. Ten se rozhodl o víkendu rozprodat všech svých 530 "domácích mazlíčků", za které dražitelé utratili 4,3 milionu eur, v přepočtu zhruba 112 milionů Kč.

Do dražby se na stránkách zasvěcených holubům Pigeon Paradise (PIPA) zapojili chovatelé z 27 zemí, devět z deseti nejdražších vydražených holubů však skončilo v rukou čínských a tchajwanských klientů. Podle Reuters to dokládá trend, jak se v Asii rozšiřuje záliba v chovu poštovních holubů, se kterými se pořádají oblíbené závody.

Holub jako investice do Picassa

Možná někomu částka utracená za holuba připadá neúměrně vysoká. Nikolaas Gyselbrecht z aukční síně PIPA na to však má jednoduché přirovnání. "Můžete to srovnat s uměním. Za obraz od Picassa zaplatíte také více než za obraz od neznámého autora. S holuby je to to samé," vysvětluje.

Protože je Boltovi, který vyhrál několik cen, teprve jeden rok, může svému majiteli přinášet v chovné stanici užitek alespoň dalších osm let, dodává Gyselbrecht.

Podle sinologa Martina Kříže může vedle této motivace stát za koupí třeba i to, že chce bohatý čínský podnikatel společnosti ukázat, že na to má, či že holuba kupuje kvůli jiným obchodním zájmům. "Může to být jeden ze způsobů, jak někomu zaplatit peníze jakoby za holuba, ale ve skutečnosti je to součástí širší transakce," řekl iDNES.cz Kříž.

Podle něj totiž utrácejí Asijci často hodně za druhé proto, že potřebují uspokojovat široké sociální vazby, které jim umožní dále provozovat jejich podnik (více zde).