ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Bitcoin je kvůli pandemii opět v kurzu, jeho cena atakuje dvouleté maximum

  • 12
Nejznámější kryptoměna bitcoin tento týden překonala hranici 13 800 dolarů (cca 323 tisíc korun) a prodávala se tak nejdráž od ledna 2018. V současnosti se cena pohybuje okolo 13 300 dolarů, tedy asi 311 tisíc korun. Proti začátku letošního roku to znamená zhodnocení o 87 procent. Přispěly k tomu i blížící se americké volby.

Bitcoin posiluje kvůli nejistotě na akciových a kapitálových trzích způsobené druhou vlnou koronaviru a v posledních dnech i očekáváním, jak dopadnou americké prezidentské volby.

Zdroj: Coinbase

Vedle zlata patří bitcoin k alternativním investicím, ke kterým se investoři uchylují v době poklesu tradičních trhů. 

Vedle konzervativního zlata nabízí bitcoin větší míru zhodnocení, ale i možnost větší ztráty. Kdo například nakoupil bitcoin v březnu, kdy byl na minimu pod hranicí 4 000 dolarů, a prodal jej v úterý, vydělal okolo 250 procent.

„V posledních týdnech stouply platby bitcoiny u obchodníků zhruba o deset až 25 procent. Důvodem je výrazné zhodnocení bitcoinu během letošního roku, kdy posílil na téměř dvojnásobek a tento týden se pohybuje na rekordní úrovni. Zároveň se zvýšila poptávka po bitcoinech jako po alternativní investici zhruba o pětinu. Bitcoin přijímá stále více obchodů, které vedle marže výrobků mohou vydělávat i na pohybu jeho kurzu,“ uvedl ředitel Bitstock.com Martin Stránský.

Zdroj: Investing.com

„Na finančních trzích vládne silná nervozita ohledně amerických prezidentských voleb a zhoršující se globální pandemie. V nejbližších dnech proto lze očekávat zvýšenou volatilitu,“ podotýká zakladatel československého fintechu Platon Finance Daniel Tanner. V současnosti podle něj dochází k odlivu kapitálu z rizikových kryptoměn, jako jsou například altcoiny.

Češi letos v prvním pololetí nakoupili bitcoiny a další kryptoměny za 1,8 miliardy korun. Je to zhruba o 20 procent více než ve stejném období minulého roku. Právě bitcoin odstartoval masový zájem o svět virtuálním měn. Vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kryptoměna světa, nezávislá na centrálních bankách.

,