Ceny na německých pumpách se mění i několikrát denně. V Česku méně často. Ilustrační snímek

Ceny na německých pumpách se mění i několikrát denně. V Česku méně často. Ilustrační snímek | foto: AP

Boj proti zdražování: německé benzinky mají denně hlásit pohyby cen

  • 73
Německý kabinet plánuje zákonem donutit čerpací stanice k tomu, aby hlásily změny cen pohonných hmot a jejich nákupní ceny. Úřadům to má pomoci k odhalování možných kartelů petrochemických koncernů. Firmy se proti tomu bouří. V Česku taková povinnost není a tuzemští pumpaři ji považují za nesmysl.

Spolková vláda navrhla zákon kvůli stálému zdražování benzinu a nafty. Ceny v Německu se mění i několikrát denně. Pokud zákon schválí vláda a poté i parlament, musely by čerpací stanice speciálnímu úřadu hlásit, kdy a v jaké výši budou měnit ceny a také za kolik suroviny nakupují. Napsal to deník Süddeutsche Zeitung. Berlínský kabinet má zákon schvalovat 2. května, platit by měl od podzimu.

Opatření má za cíl zpřísnit dohled nad pěticí petrochemických koncernů Aral, Shell, Esso, Jet a Total. Jejich cenová politika podle odborníků určuje výši cen na pumpách v celém Německu. Údaje, které poskytnou, mají podle listu napomoci tomu, aby proti nim mohl efektivněji zasahovat protikartelový úřad.

Kartelu brání konkurence, říká zástupce pump z ČR

Podle šéfa Společenství čerpacích stanic v ČR Ivana Indráčka by nemělo smysl podobný zákon prosazovat v Česku. Benzinky v tuzemsku podle něj nemění ceny několikrát denně, ale spíš několikrát měsíčně a navíc je zde velká konkurence.

"Prostor pro kartelovou dohodu na českém trhu podle mě není, protože je zde velká konkurence. Velcí hráči kritizují, že je tady příliš mnoho hráčů na trhu. To funguje protikartelově. Když chcete mít kartel, je ideální, když se dva lidi sejdou v koutku a dohodnou se, že jsou schopni ovlivnit významné množství hráčů na trhu. Když jich jsou stovky, tak není síla, která by trh dokázala řídit," řekl Indráček iDNES.cz.

Čerpací stanice v Česku navíc podle Indráčka musejí úřady pravidelně informovat od srpna roku 2010 o tom, kolik litrů a za kolik prodávaly.

Zatímco v Německu je celkem 14 700 čerpacích stanic, v České republice je to 6 690. ČR ale jasně vede v přepočtu na obyvatele i pokrytí. V Německu připadá na jednu čerpací stanici 24 km² území, v ČR to vychází na 11,8 km².

,