Továrna automobilky Chrysler.

Továrna automobilky Chrysler. - Chrysler. | foto: Profimedia.cz

Automobilky v USA míří ke krachu, státní pomoc potopily odbory

  • 597
Šéfům amerických automobilek se před očima promítá katastrofický scénář - bankrot. Senát pohřbil naději na získání miliardových úvěrů pro General Motors a Chrysler, kterým měly státní peníze zajistit přežití alespoň do března. Na požadavky odborů nechtěli republikáni přistoupit, a plán proto nepodpořili.

Bílý dům nyní uvažuje o tom, že využije na podporu automobilek část peněz ze záchranného balíku pro finanční sektor v celkové hodnotě 700 miliard dolarů.

Firmy General Motors a Chrysler vysává finanční krize a bez rychlé pomoci nejspíš zkrachují. Problémy má i Ford, tomu ale bezprostředně nehrozí zánik a čtrnáct miliard z úvěrového balíčku se ho tolik netýká.

Pomoc již ve středu prošla Sněmovnou reprezentantů, její osud v Senátu byl ale nejistý kvůli neochotě části republikánů zákon podpořit. Řada z nich nevěří, že se automobilky ze šoku vzpamatují, a to ani po státní injekci.

Akcie se řítí ke dnu

Na krach jednání o pomoci automobilkám v USA rychle reagují akciové trhy v Evropě. Tituly General Motors se na burze ve Frankfurtu propadly o 48 procent a Fordu o 30,8 procenta. Padají také akcie evropských výrobců.

Automobilky od pomoci ale nakonec ustřihly odbory. Na jednání s nimi republikáni požadovali, aby se snížily zaměstnanecké výhody pro zaměstnance amerických automobilek na úroveň zaměstnanců v japonských automobilkách v USA. Snížení hodinových nákladů o 21 dolarů na pracovníka ale odbory nedopustily, republikáni proto hlasovali pro nepřijetí pomoci.

Na podmínky byly odbory ochotné přistoupit nejdříve v roce 2011, tedy v době skončení platnosti současné kolektivní smlouvy.

Může nastat velké propouštění

Krach ve vyjednávání by mohl dostat společnost General Motors do problémů s následkem bankrotu během několika týdnů, podobně jako Chrysler.

Automobilky v USA i jejich dodavatelé mají teď velké starosti. Situace na trhu je alarmující. V listopadu prodej automobilů včetně vozů zahraničních značek klesl meziročně o 36,7 procenta.

Detroitská trojka (GM, Chrysler, Ford) dává práci čtvrt milionu lidem a dalších sto tisíc jich pracuje v dodavatelských firmách. Odbory tvrdí, že na automobilový trh je navázáno každé desáté pracovní místo. Krach automobilek by dramaticky zvýšil nezaměstnanost ve Spojených státech.

Ačkoliv Ford Motor má v rukou více peněz na zažehnání akutní krize, jeho produkce se může přerušit kvůli dodavatelským firmám.

Otázkou je, jak se k záchraně automobilek postaví prezident George Bush i jeho nástupce. Vůdce demokratické většiny v Senátu Harry Reid vyjádřil naději, že George Bush uvolní na pomoc automobilkám část ze 700 miliard dolarů schválených v říjnu na záchranu finančního sektoru.

Výrobci desítek značek

Ohrožené automobilky vyrábějí přes dvě desítky značek vozů.

GENERAL MOTORS: Buick, Cadillac, Chevrolet, Corvette, GM Daewoo, GMC, Holden, Hummer, Opel, Pontiac, Saab, Saturn, Vauxhall, Wuling

FORD: Ford, Lincoln, Mercury, Volvo (nedávno prodali podíl v Mazdě)

CHRYSLER: Chrysler, Dodge, Jeep