Americký prezident Barack Obama musí čelit tomu, že dotace na zelenou energii nepomáhají udržet pracovní místa.

Americký prezident Barack Obama musí čelit tomu, že dotace na zelenou energii nepomáhají udržet pracovní místa. | foto: Reuters

Výrobce baterií pro elektromobily krachuje. Obamovy dotace nepomohly

  • 217
Americký výrobce baterií pro elektrická auta A123 Systems vyhlásil bankrot. Konci firmy nepomohly ani dotace, které na podporu zelené energie dostala od vlády Baracka Obamy. Společnost se už dohodla na odprodeji svých hlavních aktivit.

A123 dostala v roce 2009 grant na 249 milionů dolarů, 4,7 miliardy Kč, nezájem Američanů o elektrické vozy ji však srážel na kolena už delší dobu.

Americké ministerstvo energetiky vyčlenilo na podporu různých programů zelené energie v rámci Obamova stimulačního balíku z února 2009 kolem 90 miliard dolarů. Z toho už nejméně 813 milionů dolarů skončilo podle agentury Reuters u firem, které nakonec vyhlásily bankrot. Nejznámějším případem je výrobce solárních zařízení Solyndra, jehož Obama osobně ocenil jako vzor pro ostatní a který získal za podezřelých okolností od vlády úvěr přes půl miliardy dolarů.

Oznámení o žádosti A123 o soudní ochranu před věřiteli přišlo těsně před druhou předvolební debatou mezi Obamou a jeho republikánským vyzyvatelem Mittem Romneym. Ten v první debatě Obamu pranýřoval za mrhání penězi daňových poplatníků na podporu neživotaschopných energetických projektů, do nichž investovali jeho přátelé a ti, kdo mu pomáhají financovat kampaň.

A123 výměnou za vládní podporu slíbila vytvořit v USA celkem 38 tisíc pracovních míst, z toho 5 900 na domácích závodech, na něž dostala grant.

Firma v dnešní žádosti soudu sdělila, že se už dohodla s největším americkým dodavatelem autobaterií Johnson Controls na prodeji svého majetku v automobilovém odvětví včetně dvou závodů v Michiganu za celkem
125 milionů dolarů.

Akcie A123 se v úterý propadly na pouhých několik centů. Před třemi roky, kdy firma vstoupila na veřejný trh, její kurz vyletěl na více než 20 dolarů.

,

Elektromobil