Ilustrační snímek

Ilustrační snímek

Americká ekonomika si vede nejlépe za posledních šest let, stoupla o 5,7 %

  • 26
Americká ekonomika prudce posílila. Hrubý domácí produkt USA ve čtvrtém čtvrtletí stoupl o 5,7 procenta, oznámilo americké ministerstvo obchodu. Je to nejrychlejší růst za více než šest let. Analytici počítali s nárůstem o 4,7 procenta. Ve třetím čtvrtletí stoupla americká ekonomika o 2,2 procenta.

Údaje podle ministerstva obchodu dokazují, že hospodářská recese - největší od dob velké hospodářské krize v 30. letech - v USA v loňském roce skončila. Americká ekonomika stoupla dvě čtvrtletí za sebou poté, co se v předchozích čtyřech čtvrtletích snižovala.

Statistiky HDP v USA

Zatímco Česko zveřejňuje údaje o růstu HDP buď v meziročním, nebo mezičtvrtletním vyjádření (například 4. čtvrtletí 2009/4. čtvrtletí 2008, respektive 4. čtvrtletí 2009/3. čtvrtletí 2009), Američané používají způsob jiný.

Výsledky vývoje HDP počítají mezičtvrtletně v anualizovaném vyjádření. Poslední zveřejněné číslo růstu o 5,7 % tak vyjadřuje, o kolik by ekonomika vzrostla za celý rok, pokud by stoupala stejným tempem i následující tři čtvrtletí.

Za svůj prudký růst v závěru roku mohou Američané poděkovat hlavně tomu, že firmy začaly obnovovat své zásoby. Tento fakt však podle analytiků ukazuje na to, že ekonomika se na dobrou budoucnost ještě spoléhat nemůže. Nárůst zásob totiž trvalý zlepšující se trend ještě nepotvrzuje.

Dobrým výsledkům pomohla také vyšší chuť lidí nakupovat zboží. Spotřebitelská poptávka se meziročně zvedla o dvě procenta. Ačkoliv tento růst zaostává za čísly z třetího kvartálu (zlepšení o 2,8 procenta), výsledek je to dobrý. Ve třetím kvartále totiž vrcholilo šrotovné, a tak se lidé předzásobili věcmi dlouhodobé spotřeby, což vylepšilo celkovou statistiku.

Podle Robina Koklara, analytika společnosti Fio, působil pozitivně na růst HDP i export, který se zvýšil o 18,1 procenta.

"Nic se však nemění na tom, že růst zůstává stále velmi křehký, a to ve světle ukončení monetárních a fiskálních stimulů v první polovině letošního roku. Dalším negativním faktorem je pokračující nezaměstnanost nad úrovni deseti procent a horší dostupnost úvěrů," domnívá se analytik společnosti Atlantik FT Petr Sklenář.

Páteční statistiky jsou zatím prvním odhadem. Ministerstvo bude údaje o růstu hrubého domácího produktu ještě revidovat. K větší úpravě čísel došlo například už v číslech za třetí čtvrtletí. První odhady hovořily o růstu 3,5 procenta. Nakonec byl více než o procento nižší. - čtěte Americká ekonomika se po roce zmátořila a vystoupila z recese