ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Hnutí MeToo v Číně sílí. Alibaba kvůli obvinění ze znásilnění propustí manažera

  • 18
Čínský obchodní a technologický gigant Alibaba reaguje na obvinění ze znásilnění, jemuž čelí jeden z manažerů této společnosti. Ten spolu se dvěma dalšími muži z vedení firmy, kteří na toto obvinění dostatečně nezareagovali, dostal výpověď. Podnik Alibaba to nyní uvedl v prohlášení, který adresoval všem svým zaměstnancům.

Žena, kterou měl manažer firmy znásilnit, o incidentu promluvila na sociální síti Weibo. Nadřízený měl svou kolegyni znásilnit opilou v hotelovém pokoji. Informoval o tom portál Yahoo.

Čína udeřila na svého kritika. Pokuta Alibabě činí v přepočtu 60 miliard Kč

Firma Alibaba na vyšetřování ochotně spolupracuje s orgány, které jsou v Číně činné v trestním řízení. V zemi jde o vůbec jeden z prvních případů, kdy se znásilnění ze strany nadřízeného takto veřejně řeší. V tomto asijském státě totiž dosud nebylo původně americké hnutí MeToo, které bojuje proti sexuálnímu obtěžování a zneužívání žen, příliš aktivní.

Manažer firmy své pochybení připustil. „Propustíme ho. To, jestli se znásilnění ale opravdu dopustil, musí rozhodnout policie a další orgány,“ uvedl pro portál Yahoo vedoucí představil společnosti Alibaba, Daniel Čang.

Žena na svém profilu na sociální síti Weibo uvedla, že ji šéf donutil jet do čínského města Ťi-nan, aby se zde spolu s ním setkala s klientem. Při večeři však měl manažer ženu přimět, aby s ostatními pila alkohol. Následně ji klient líbal. Nic dalšího si však žena už nepamatuje. Následující den se probudila nahá ve svém hotelovém pokoji.

Ženě se však později podařilo získat kamerový záznam z hotelu. Její nadřízený vešel během oné noci do jejího pokoje, s evidentním úmyslem, celkem čtyřikrát.

Miliardová pokuta poslala Alibabu do ztráty. Není problém, zaplatíme, reaguje firma

Ostatní zaměstnanci firmy Alibaba s ženou soucítí. Žádají, aby společnost přijala přísná opatření, která mají sloužit jako prevence proti sexuálnímu tlaku či znásilnění.

Ačkoliv Čína oficiálně diskriminaci na základě pohlaví zakazuje, společnost Alibaba je podle portálu Bloomberg tvrdým důkazem o realitě, která je zejména ve velkých čínských technologických firmách na každodenním pořádku. V Číně se firma Alibaba již stala podle mnohých jakýmsi symbolem zneužívání žen, neboť je to podnik, který upřednostňuje zisk před firemní kulturou.

V Číně může jít o přelomový verdikt, hnutí MeToo zde nebylo až dosud příliš aktivní a populární. Právě kvůli tradiční sexistické kultuře, zvlášť ve velkých společnostech, podobné případy oběti až do současné doby vůbec nehlásily. Proti nerovnoprávnosti však chce nyní kromě několika tisíc zaměstnanců Alibaby bojovat i současný čínský prezident, Si Ťin-pching.

Že hnutí MeToo sílí i v Asii, potvrzuje i podobný případ, který se před několika dny dostal na veřejnost. Hvězdný čínský herec a zpěvák Kris Wu údajně zneužil více než dvě desítky dívek. Pokud bude shledán vinným, může dostat až doživotí. Čínský princ popu však veškerá obvinění odmítá.