Obchodníci pracují na burze v New Yorku (2018)

Obchodníci pracují na burze v New Yorku (2018) | foto: Profimedia.cz

Trhy se vzpamatovávají z nejhoršího týdne od krize. Sází na centrální banky

  • 13
Evropské a asijské burzy se po výprodejích z minulého týdne začínají vzpamatovávat. Optimismu investorů přispěly prohlášení centrálních bank Japonska a Spojených států, že v souvislosti s dopady šíření koronaviru podniknou příslušné kroky. Evropská centrální banka však pro boj s krizí nemá dostatečnou munici.

Trhy po celém světě zachvátila minulý týden panika kvůli rychlému šíření koronaviru v zemích mimo Čínu. Opatření proti epidemii totiž vedou k útlumu hospodářské aktivity. Hodnota globálních akcií se po vlně výprodejů snížila o více než šest bilionů dolarů, burzy tak zaznamenaly největší týdenní propad od světové finanční krize v roce 2008.

Burzy chytily těžkou nákazu. Akciové trhy zachvátila panika a strmě padají

Pondělní obchodování na burzách však zatím provází optimismus. Akcie na asijských trzích zpevňují, hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 uzavřel růstem o 0,95 procenta na 21 344,08 bodu. Hlavní index čínských akcií CSI300, který sleduje obchodování na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, zpevnil o 3,29 procenta a uzavřel na 4069,67 bodu. Index šanghajské burzy Shanghai Composite přidal 3,15 procenta na 2970,93 bodu.

Investory částečně uklidnilo pondělní prohlášení šéfa japonské centrální banky, která dohlíží na třetí největší ekonomiku světa. Haruhiko Kuroda přiznal, že nejistota kolem dopadů epidemie koronaviru na světovou ekonomiku vyvolává na trzích nestabilitu. “Japonská centrální banka bude vývoj pečlivě sledovat. Bude se snažit trhy stabilizovat prostřednictvím tržních operací a nákupů aktiv,” citovala Kurodu agentura Reuters.

V obdobném duchu se již v pátek vyjádřil šéf americké centrální banky Fed Jerome Powell. Ten prohlásil, že americká ekonomika zůstává v dobrém stavu i přes riziko koronaviru, nicméně Fed je připraven využít všechny své nástroje k tomu, aby ekonomiku v případě potřeby podpořil.

Optimismus vládne i na evropských burzách

Řada investorů proto od Fedu očekává, že během březnového setkání centrální bankéři sníží úrokové sazby. V souvislosti s rostoucím strachem z globálního ekonomického zpomalení Fed v březnu oznámí snížení sazeb o 50 bazických bodů, domnívají se podle CNBC ekonomové americké banky Goldman Sachs.

Americké energetické firmy ztrácí, akcie mají nejníže od Pearl Harboru

V reakci na vyjádření centrálních bankéřů v pondělí zatím posilují i akcie v Evropě. Panevropský akciový index STOXX 600 přidává více než dvě procenta, jelikož hlavní evropské burzy se zatím nacházejí v pozitivním teritoriu. Táhnou je především burzovní zisky energetických firem.

„Nebýt záchranných kroků a příslibů světově významných centrálních bank, trhy by se dnes velmi pravděpodobně dále dramaticky propadaly. Takto ale panika polevuje. Alespoň tedy pro tento okamžik. Pokud však centrální banky, zejména Fed, nenaplní očekávání trhu, hrozí opět kolapsový stav burz,“ míní hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Evropská centrální banka (ECB) se oproti jiným centrálním bankám nachází ve složitější pozici. Pro případné ekonomické stimuly má totiž omezenou “munici”, všímá si agentura Bloomberg. ECB totiž ve snaze o oživení ekonomiky razí politiku extrémně nízkých sazeb poslední čtyři roky. Pro další snižování má proto značně omezený prostor.

,