Znalosti prodavačů se testovaly dvakrát

-
Každý z jedenadvaceti testovaných obchodů navštívili redaktoři MF DNES dvakrát. Pokaždé pečlivě zapsali datum a čas návštěvy a položili prodavačům celkem dvě otázky - technickou a praktickou. Během první návštěvy se jako fiktivní zákazníci zajímali o koupi mikrovlnné trouby, podruhé o nákup videa. Všechny odpovědi pak oznámkovali. Stranou kritického hodnocení redaktorů nezůstalo, když museli jako zákazníci dlouho čekat, než si jich prodavač všiml (ačkoli byla prodejna například prázdná), a také pokud prodavači odpovídali pouze na položené otázky,aniž by se snažili sami zjistit, co zákazník potřebuje. Do hodnocení se promítla též přívětivost a ochota prodavačů poradit a pomoci zákazníkovi vybrat výrobek odpovídající jeho představě. Skutečnost, že si prodavači v celkovém hodnocení vysloužili spíše průměrné než špatné hodnocení, je důsledkem toho, že v mnoha obchodech mají samostatná oddělení. Proto například výslednou reputaci prodejny, kde mají nekvalifikované prodavače videí, mohli zachránit jejich kolegové, kteří umějí dobře poradit s nákupem mikrovlnné trouby.

Co má zákazník právo vědět

Prodavač by měl zákazníka informovat o tom, jaké má výrobek vlastnosti, jakým způsobem jej má používat a udržovat a jaké hrozí nebezpečí z nesprávného použití či údržby.V žádném případě se nemůže vymlouvat na to, že mu potřebné informace neposkytl výrobce, distributor či dovozce.

Na jaké otázky prodavači odpovídali?

Mikrovlnné trouby s grilem

* technická otázka: Jaký je rozdíl mezi grilem se skleněnými křemíkovými trubkami a grilem s železným trubkovým topným tělesem?

správná odpověď: Gril s křemíkovými trubkami se rychle zahřeje, ohřívá okamžitě a nemůže se spálit. Je však náchylnější k poškození nárazem. Gril s že leznými trubkami je naopak bytelnější.

Jaké byly odpovědi prodavačů: 29% odpovědělo správně, 62% nevědělo či odpovědělo zcela špatně (»jste první, kdo se na to ptá«, »to ví jen výrobce, stejně to není vidět«, »rozdíl v materiálech není důležitý«, »v mikrovlnce přeci nemůže být železná spirála«, »vše je napsané na štítcích pod výrobky«), zbytek odpovědí byl alespoň částečně správný.

* praktická otázka: Jak mám troubu čistit a jaké nádobí do ní mohu používat pro obě funkce, tedy mikrovlnnou troubu i gril?

správná odpověď: K čištění se používá vlhká houbička a přípravek na nádobí. Dobré je též použít misku s ocitronovanou vodou, která se nechá v troubě dvě minuty vařit. Pro obě funkce je naprosto nevhodné nádobí z obyčejného plastu. Vhodné je speciální plastové nádobí určené pro mikrovlnné trouby. Lze použít též varné sklo nebo některé druhy porcelánu.

Jaké byly odpovědi prodavačů: 67% odpovědělo správně, pouze jeden odpověděl zcela špatně (»je jedno, jaké nádobí použijete«), zbytek odpovědí byl alespoň částečně správný, o možnosti čištění pomocí misky s vodou se zmínilo pouze šest prodavačů.

Videorekordéry

* technická otázka: Co je to nicam a jaká je jeho funkce?

správná odpověď: Funkce nicamu souvisí se zvukem. Video, které má nicam, umožňuje sledovat pořady s digitálně vysílaným zvukem (například při sledování pořadů ze satelitu či kabelové televize), neboť nicam zvuk rozkóduje.

Jaké byly odpovědi prodavačů: 29% odpovědělo správně, 48% nevědělo či odpovědělo zcela špatně (»videorekordérům nerozumím«, »je to stejný systém jako PAL nebo SECAM«, »u nás v republice to nepotřebujete, používá se to v Polsku«, »to je norma používaná v Japonsku, k nám se to dostane asi za osm let«, »nicam není důležitý, nikdo se na něj neptá«), zbytek odpovědí byl alespoň částečně správný.

* praktická otázka: Jak se správně čistí hlavy u videa, pokud nejsou samočisticí?

správná odpověď: Nejlepší je nechat vyčistit hlavy v servisu. Existuje též čisticí kazeta, na níž se nakape speciální přípravek. Kazeta se pak vloží do videa a nechá se asi deset minut proběhnout.

Jaké byly odpovědi prodavačů: 62% odpovědělo správně, 14% nevědělo či odpovědělo zcela špatně (»nejlepší je video rozdělat a vyčistit si hlavy sám«, »můžete na to použít nějaký čisticí přípravek, třeba Jar«), zbytek odpovědí byl alespoň částečně správný.


Témata: Test iDNES.cz