Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žena z reklamy po koenzymu nezhubla, ale přibrala

- Reklamní časopis Šťastný život, který zdarma dostává do schránek většina domácností v Česku, používá k propagaci léků lživé a pokroucené informace. Například o Haně Petrové z Olomouce tvrdí ve dvoustránkovém článku, že se jí díky užívání koenzymu Q10 zmírnily srdeční potíže a ještě k tomu zhubla.

To ovšem vyvrací její ošetřující lékař Ivan Foltýn: "Má pacientka Hana Petrová, o níž časopis píše, že zhubla o pětadvacet kilogramů, ve skutečnosti za poslední dva roky přibrala deset kilogramů," uvádí lékař a pokračuje: "Zlepšení srdeční choroby pomocí volně prodejného léku je také nehorázný výmysl." Podle Ivana Foltýna totiž jeho pacientka bere stále nitroglycerin, i když časopis tvrdí opak. Ošetřující lékař dodává ještě poslední perličku: "Podle článku se prý pacientka cítí po koenzymu o sedmdesát procent lépe. Ve skutečnosti má stálé bolesti, se kterými za mnou pravidelně chodí."
Sama pacientka Hana Petrová s článkem také nesouhlasí a pokládá ho za lživý. Proti jeho otištění dokonce protestovala, ale nebylo jí to nic platné, článek přesto vyšel.
S koenzymem Q10 přišla do styku přibližně před třemi lety, kdy jí ho doporučil léčitel, ošetřující lékař Ivan Foltýn nebyl proti jeho užívání. "Cítím se po něm čipernější, ale se srdcem a váhou to nemá nic společného," říká Hana Petrová. "Změnila jsem životosprávu a naučila jsem se se svojí nemocí žít."
Časopis Šťastný život vydává v několika jazykových mutacích dánský podnik, do Česka ho dodává německá firma a distribuci má na starosti nadnárodní společnost Burda. Obsah však fakticky ovlivňuje mezinárodní firma vyrábějící léky Pharma Nord. Její český manažer Josef Mainz to sice popírá: "My s časopisem nemáme nic společného. Pouze v něm inzerujeme." Ti, kteří s případem Hany Petrové přišli do styku, ale mluví jinak. "Šťastný život sponzoruje Pharma Nord," říká překladatel Jan Sammer, který spolupracoval na článku s dánským redaktorem. "O distribuci časopisu vždy jednáme s firmou Pharma Nord," uvádí pracovník pražského distribučního oddělení firmy Burda, který se nepředstavil s tím, že není oprávněn mluvit za svoji nadnárodní společnost. "O uveřejnění článku s mými zkušenostmi s koenzymem jsem vždy jednala pouze se zástupcem firmy Pharma Nord Josefem Mainzem. U něj jsem také protestovala proti celkovému vyznění," dodává Hana Petrová.
S reklamním článkem o Haně Petrové je spojena reklama na koenzym Q10 "Seďte a dostaňte se do formy", která tvrdí, že užíváním koenzymu Q10 se odstraňuje únava a nedostatek vitality. "To je také pěkný nesmysl," komentuje lékař Ivan Foltýn a dodává: "Dobrou tělesnou kondici lze získat pouze pohybem a správnou životosprávou." Nejhorší na tom všem však podle Foltýna je, že takovým článkům lidé věří. "Do ordinace přijdou dva až tři lidé denně, abych jim na srdce předepsal právě tento volně prodejný lék."
JAKUB TUREK

Firma nedodala slíbenou odměnu
O tom, jak vznikají články, které na čtenáře působí jako zdravotní doporučení, a ve skutečnosti jsou pouhou reklamou, svědčí příběh Hany Petrové. Koenzym Q10 brala před několika lety na doporučení svého homeopatického léčitele. "V té době inzerát v jednom barevném magazínu sliboval odměnu v podobě roční dávky koenzymu tomu, kdo zašle do redakce své zkušenosti s tímto přípravkem a pokud budou jeho názory otištěny," vzpomíná na začátek svého kontaktu s firmou Pharma Nord Hana Petrová. Svoje poznatky tedy před dvěma lety poslala do magazínu, ten sice nic neotiskl, ale poslal za ní anglicky mluvícího dánského redaktora reklamního časopisu spolu s tlumočníkem Janem Sammlerem.
Ke cti tlumočníka lze přičíst fakt, že překlad připravovaného článku Haně Petrové během několika dalších měsíců poslal k vyjádření. Ta však se závěrečným zněním nesouhlasila a své výhrady napsala přímo firmě Pharma Nord. Potom se více než rok nedělo nic.
"Najednou mě v Olomouci začali zastavovat lidé, kteří se mne ptali, zda se dá s koenzymen Q10 doopravdy zhubnout a zda léčí srdce," vzpomíná na dobu před třemi týdny Hana Petrová. Od nich se dověděla, že článek s jejím jménem, fotografií a nepravdivými zkušenostmi byl uveřejněn v časopise Šťastný život, který je zdarma rozdáván do domovních schránek.
Ihned proto telefonovala Josefu Mainzovi z Pharma Nordu, aby protestovala. "Ten mi řekl, že s článkem nemůže nic dělat," uvádí Hana Petrová.
Celé martyrium sice pacientka podnikla kvůli roční dávce léku, ale od firmy Pharma Nord nakonec nedostala ani jedno balení.
(kt)

Účinky Q10 v Německu nikdo nepotvrdil
Lékařům není znám případ, kdy by měl člověk nedostatek koenzymu Q10. Přesto se mnozí výrobci potravinových doplňků a kosmetiky snaží zákazníky přesvědčit, že tento koenzym je třeba doplnit k údajnému lepšímu uvolňování tělesné energie.
Koenzym Q10 má v buňkách za úkol rozkládat tuk na takzvaný adenozintrifosfát, který je zásobárnou energie. Ve stáří látky Q10 v tělesných orgánech přirozeně ubývá, v krvi se však její obsah nemění.
V Německu, stejně jako v České republice, není koenzym Q10 registrován jako léčivo. "Veřejnost však díky reklamě tento koenzym za léčivo považuje," uvádí německá spotřebitelská nadace Stiftung Warentest ve svém měsíčníku Test. Prodává se ve formě tabletek, ale na trhu se objevují i nápoje a kosmetické přípravky s koenzymem Q10. Nadace zjistila, že jen v Německu se prodává třicet sedm různých přípravků.
(kt)

Článek v časopise Šťastný život uvádí o Haně Petrové, že používá rotoped. Ona i její lékař však říkají, že je to lež.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Vídeňští restauratéři se bouří proti rozvozu jídel, připadají si vykořisťovaní

28. dubna 2024

Na vídeňské gastroscéně to vře. Provozovatelé tradičních restaurací se bouří proti expanzi...

Luxusní šperk skoro zadarmo. Cartier omylem prodával náušnice se slevou 99 procent

28. dubna 2024  7:32

Šperky se slevou 99,9 procenta. Za tolik koupil mexický lékař náušnice v luxusním francouzském...

Průmysl stagnuje, některých surovin bude nedostatek, varuje ruská organizace

28. dubna 2024  7:18

Průmyslová výroba a investice v Rusku stagnují, zhoršuje se vývoz zboží a ziskovost většiny...

Sonny Angel: Ďábelská moc andělské panenky, která plete hlavu generaci Z

28. dubna 2024

Premium Všichni uživatelé TikToku už pravděpodobně znají panenku Sonny Angel. Asi osm centimetrů vysoká...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...