Videorekordéry dosluhují, přichází čas DVD

  • 3
Videorekordér už není jedinou možností záznamu obrazu a v současné době už není ani možností nejlepší. Poměrně rychle se stal běžnou součástí našich domovů. Zaznamenáváme si důležité sportovní zápasy, zajímavé filmy nebo naučné snímky jako trvalou hodnotu.

Kromě toho si také nahráváme pořady, které nestihneme vidět ve vysílacím čase. Videorekordér je však poměrně těžkopádný a poskytuje relativně málo kvalitní obraz. Jeho velkou výhodou je však nízká cena záznamu. Mnohem modernější metodou záznamu obrazu je nahrávání na formát DVD.

Pořizovací cena nahrávacích přístrojů na DVD už pomalu klesla na úroveň špičkových videorekordérů a cena za nahrávací médium je také poměrně solidní. Navíc má nahrávání na DVD jednu velkou výhodu - obraz se zaznamenává digitálně ve velmi vysoké kvalitě.

Podobně jako u CD, i tady existují DVD s možností jednoho zápisu (DVD-R) a možností opakovaného zápisu (DVD-RW, DVD-RAM).

Zajímavou alternativou nahrávání jsou přístroje TiVo. Obsahují pevný disk, na který se vejde asi 20 hodin záznamu. Hlavní využití je pro záznam důležitých pořadů v době vaší nepřítomnosti.

Běžný televizor nebo domácí kino?

Rady pro nákupu televizoru

Tyto přístroje navíc umějí zároveň nahrávat a přehrávat, takže když přijdete domů deset minut po začátku pořadu, můžete se na něj v klidu dívat od začátku, zatímco se celý nahrává.

Někdy bývají tyto přístroje kombinovány s možností nahrávání DVD, takže pořad nejprve nahrajete na disk, vymažete reklamy a sestříháte, teprve pak výsledný produkt vypálíte na DVD.


Témata: Test iDNES.cz