V průběhu testu hodnotitelé nevěděli, jaké pivo pijí

- Při senzorickém testu, jenž probíhal v laboratoři Vysoké školy chemicko technologické,seděl každý hodnotitel v oddělené kóji, aby žádným způsobem nemohl ovlivňovat své kolegy.
Při anonymním hodnocení je před členy komise do izolovaných kójí současně postaven jeden z osmi vzorků, který poté známkují ve čtrnácti různých kategoriích. Kromě celkové jakosti piva se hodnotí například intenzita barvy,kvalita vůně,harmoničnost či intenzita cizí chuti a podobně. Před každým novým vzorkem si hodnotitelé musí připravit zneutralizovat - chuťové pohárky v ústech, aby je v dalším rozhodování neovlivnilo doznívání předešlého piva. K dispozici mají vodu, pšeničný chléb či kousky jemného, nepříliš mastného salámu. Vlastní piva zakoupila redakce den před samotným testem a okamžitě je dopravila a uložila do lednice v senzorické laboratoři, kde se nápoje do následujícího dne postupně zchladily na teplotu určenou pro senzorický test - sedm stupňů Celsia. Komise zapisuje své hodnocení a poznámky do protokolu anonymně,neboť žádný hodnotitel neví, jaká značka piva před ním v danou chvíli stojí. Veškeré náklady spojené s tímto testem platila redakce. Na internetovou anketu »Jak často pijete lahvovou dvanáctku (ležák)?« odpovědělo celkem 249 čtenářů iDNES. Z toho plných 119 zaškrtlo možnost »jen vyjímečně«. Alespoň jednu denně pije 29 čtenářů, aspoň tři týdně 24, jednu týdně 24 a vůbec ne 43 čtenářů.

Rozemletý slad smíchaný s vodou se nejdříve povaří a scezením se oddělí pevný zbytek (mláta). Vzniklá sladina se povaří s chmelem, takže z varny odtéká mladina.

Ve spilce se do mladiny přidávají kvasnice a probíhá hlavní kvašení (5 až 10 dní), jehož produktem je mladé pivo.

Mladé pivo dozrává v tancích - u ležáků je to přibližně 70 dní.

Po filtraci se pivo stáčí buď do lahví, nebo do KEG sudů, načež pe připraveno k pití.


Témata: Pivo, Test iDNES.cz