- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Veganství se nejvíce a nejlépe prosazuje ve školních jídelnách, kde to děti nemohou ovlivnit a pak mají hlad. Musí se dojídat doma nebo na ulici.
Dlouhodobě roste spotřeba masa, loni to bylo 80,3 kilogramu, proti roku 1950 skoro dvojnásobek.
Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/jidlo-maso-spotreba-statistiky-d3t-/test.aspx?c=A171130_141829_test_rts oproti roku 1989 je spotřeba masa ale o 9,7kg na osobu méně
A co bych z veganství měl, kromě toho, že bych přišel o oblíbená jídla jako řízek, svíčková, kuře, vepřo-knedlo-zelo? A v restauraci bych si mohl objednat tak max. salát z pampelišek. Má to ještě nějakou výhodu?
Razantně by se vám rozšířil jídelníček. To může samozřejmě i teď. Ale ten vegetarián/vegan je více motivován zkoušet alternativy. A saláty z pampelišek to opravdu nejsou :D
Cca 3x měsičně 400g pstruh, platýz nebo jiná ryba, vánoce kapr atd. , tak mi to vychází ke 20kg. Vepřové + hovězí + zvěřina určitě přes 40 kg. Dále drůbež přes 30 kg. Plus ostatní drobná havěť. Celkem sežeru odhadem ročně kolem 100kg masa. Pivo a víno nepočítaje. Někdo ten průměr držet musí, přesto váhu si držím stále 70-75 kg.
co je to drobná havěť? myslíte králika nebo cvrčky?
Nosí, nenosí ...
Hlavně je to zdraví ohrožující hloupost.
Mám na mysli absolutní odmítání veškerých živočišných produktů včetně vajec, mléka a mléčných výrobků.
Že někdo nejí maso, aby se kvůli tomu nezabíjela zvířata, to se dá pochopit, ale odmítání vajec a mléka??
Není to ani hloupost a už vůbec ne zdraví ohrožující, spíše naopak. Je dobré si o tom něco zjistit. Mimochodem, kvůli mléku a vejcím v konvenčních velkochovech dochází k mnohem většímu utrpení zvířat než u těch chovaných na maso.
Vegani v porovnání s vegetariány mají už tak těžký život...ale co teprve supervegani - ti nejí nic,co vrhá stín. Poslední stádium veganství je magavegan - ten se nechá natřít na zeleno a zasadit do země,pak už funguje na bázi fotosyntézy
Srovnávat spotřebu masa s poválečnými roky mi přijde kapánek zavádějící, až nechutné.
r. 1950 - 48,6 kg, z toho ryb 3,5 kg 15 kg hovězího
r. 1970 - 77,3 lg, z toho 6 kg ryb a 26,2 kg hovězího
r. 1990 - 90,3 kg, z toho 5,4 kg ryb a 28 kg hovězího
r. 2011 - 78,6 kg, z toho ryb 5,4 kg a 9,1 kg hovězího
r. 2016 - 80,3 kg, z toho ryb ??? a 8,5 kg hovězího (10,6 % z celkové spotřeby)
ostatní maso 2,7 % -> 2,17 lg masa ostatního (ryby, telecí, zvěřina ?), viz https://www.czso.cz/documents/10180/69704811/csu_tk_potraviny_prezentace.pdf/ea8d963c-1981-4ef2-97c5-f307ac3d524b?version=1.0
Kolik zdravých ryb se snědlo v roce 2016? To by mě zajímalo. Že roste podíl spotřeby levnějšího drůbežího masa a klesá spotřeba drahého hovězího, většina lidí ví. Na vině je hlavně cena a také rychlost úpravy. I když dobrý steak bych si ráda dělala častěji než 2x za rok.
"Spotřebě masa meziročně vzrostla o 4,1 procenta konzumace hovězího."
Super tímto tempem růstu se za 15 let dostaneme ve spotřebě hovězího na to kde jsme byli v roce 1991
V tom spatrujete nejaky problem ze se ji mene hoveziho?
ja jsem rad za kazdeho vegana ... alespon zbyde vic masa pro me
Co to je za titulek? Nestačilo by napsat vegetariánství? ...a když mrzne, tak vás stejně líp zahřeje flákota masa, než luštěninovej salát s řapíkatým celerem
veganství a vegetariánství není totéž, takže nestačilo