Bar, restaurace, hospoda - ilustrační foto

Bar, restaurace, hospoda - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Hygienik: Nevidím zásadní rozdíl mezi českými a exotickými restauracemi

  • 4
Test MF DNES potvrdil, že některé čínské restaurace jsou skutečně s hygienou na štíru. Zajímalo nás, co na to řekne hlavní hygienik České republiky Michael Vít. "Já vám neoponuji. Netvrdím, že ty nepořádky nejsou, my je objevujeme také," prohlásil, když jsme mu vylíčili poměry v některých podnicích.

Špína, nepořádek, studené jídlo pochybné kvality... "I my se s tím v mnohých exotických restauracích setkáváme: křížení provozů, špatné skladování, čínská technologie úpravy masa - napřed je předvaří, pak uskladní, případně zamrazí a později znovu tepelně opracují, třeba osmažením v oleji. Takové postupy jsou u nás nepřípustné."

* Proč je hygienici tolerují?
Pokusím se vám vysvětlit, jaká je naše zkušenost: hygienik přijde, zjistí nedostatky, dá majitelům pokutu a nařídí sanitární den... Oni se nijak nehádají, zaplatí, udělají totální úklid celého podniku... A za čtyři dny je to bohužel stejné. Taková never-ending story. Mohu říct, že v asijských restauracích jsme daleko častěji než v českých.

* Máte už výsledky celostátní kontrolní akce, která se měla zaměřit na exotické restaurace?
Ta kontrola není zaměřena jen na exotické restaurace, ale na veškeré podniky nižších kategorií. A výsledky zatím nemám. Mohu vám ale říct, jaké byly výsledky za první pololetí. Hygienici provedli v rámci zdravotního dozoru na území celé republiky kontrolu ve 22 tisících restauracích, z toho 780 bylo asijských. Udělili sankce celkem za 6,2 milionu korun, z toho na exotické podniky připadá přibližně 730 tisíc korun, čtyři jsme zavřeli a 139 nařídili sanitární den.

* Které podniky jste zavřeli?
To vám neřeknu, ani to z hlavy nevím.

* Proč vlastně hygienici nezveřejňují konkrétní výsledky kontrol, jako to dělá třeba Česká obchodní inspekce?
To je naše chyba, kterou musíme napravit. Proto jsme do novely zákona o ochraně veřejného zdraví zařadili paragraf, který nám umožní označit konkrétní restaurace, kde zjistíme nedostatky.

* Překvapilo nás, že čínská bistra nepodávají jídla dost teplá. Hlavně rýže bývá studená.
Teplota podávaných jídel je jedním z nejzávažnějších nedostatků, se kterými se při kontrolách setkáváme, a nejen v exotických podnicích. Je to problém, který se objevuje jak u pana Nováka v Praze, tak u pana Li v Chebu. Já nevidím zásadní rozdíl mezi českými a zahraničními restauracemi stejné kategorie.

* Jsou podle vás čínské restaurace bezpečné? Může se v nich člověk stravovat bez obav o své zdraví?
Sám do čínských restaurací chodím. Jako spotřebitel si všímám, jak ta restaurace vypadá, kde je špinavé prostředí, či obsluha, tam nejdu. To je první ukazatel, že tam není něco v pořádku.

* Nedá mi to, abych se nezeptala i na to, o čem se teď hodně mluví. Je pravda, že jste v jedné restauraci našli v mrazáku kočky?
Přiznám se, že takovou informaci nemám. Ale dost mě poděsila zpráva, že se někde našla celá hlava ovce. Tady je nutná spolupráce s veterinární správou, protože my hygienici druhy masa rozeznat neumíme.