Nebezpečná dětská jídelní židlička Baby Mix 2v1 (23. dubna 2019) | foto: dTest

Čtyři dětské jídelní židličky propadly, jsou nestabilní, ukázaly testy

  • 1
Na českém trhu se prodávají čtyři dětské jídelní židličky, které nesplňují zákonné normy a jsou nebezpečné. Kvůli jejich nestabilitě dětem hrozí převrácení vzad. Upozornil na to dTest, který otestoval 22 prodávaných modelů vysokých židliček, v nichž rodiče krmí své ratolesti.

Čtyři modely židliček propadly ve zkoušce stability: Baby Mix 2v1, Caretero Primus, Caretero Homee a Scarlett Kombi. (viz fotogalerie)

Experti v laboratoři testovali, zda se stoličky, určené pro děti ve věku od šesti měsíců, mohou převrátit dopředu, vzad nebo do strany. Požadavky na stabilitu stanovuje norma ČSN EN 14988:2018.

„Pokud měly stoličky ve výbavě pultík a nastavitelnou opěrku zad, testovali jsme všechny možné varianty. Při zkouškách stability jsme odhalili čtyři rizikové modely (...). Reálně hrozí, že se tyto židličky s dítětem převrátí dozadu,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spotřebitelského časopisu dTest.Magazín nepovažuje stoličky za bezpečné a podal proto podnět České obchodní inspekci kvůli nedodržení platné normy. Všechny rizikové stoličky mají podobnou konstrukci. Jde o typ, který je možné rozložit na samostatnou židličku a stoleček.

„Dvěma židličkám jsme udělili nedostatečnou známku i za jejich konstrukční zpracování. U modelů Caretero Homee a Scarlett jsme totiž mezi sedačkou a opěradlem narazili na skuliny, ve kterých mohou dětské prsty uvíznout nebo se dokonce skřípnout,“ dodala Hoffmannová.