Doleček: Uzeniny jsou čím dál horší

  • 63
Jeden z nejznámějších českých odborníků na obezitu, profesor Rajko Doleček, uzeninám příliš nefandí, a těm levným už vůbec ne. Letos osmdesátiletý lékař se celý život věnoval obezitologii a endokrinologii, nejvíce se proslavil televizními miniseriály a knížkami o hubnutí a o cukrovce.

Dodnes pracuje ve Fakultní nemocnici v Ostravě, provozuje také webové stránky o hubnutí, je i čestným člen výboru České obezitologické společnosti.

* Jaký je váš vztah k uzeninám? Jaký druh si případně koupíte?
Nepřeháníme to, uzeniny kupujeme domů málo. A když už, tak jen ty hodně kvalitní.

* Proč? Máte snad s levnými uzeninami nějaké špatné zkušenosti?
Popravdě řečeno, k levným uzeninám mám silný odpor už od padesátých let, kdy jsem byl v Karlových Varech na vojně jako posádkový lékař a tam jsem viděl, jak se dělají kabanosy... Bylo to hodně nechutné!

* Ale od té doby se toho snad hodně změnilo, ne?
Myslíte? Já bych řekl, že dnes je to mnohde ještě horší.

* V čem konkrétně?
Kvalita levných uzenin je celkově špatná. Přestože uzení je pouze krátkodobé, obsahují dost karcinogenů, a pak, dávají se tam spousty odpadových látek - nejsou tam kvalitní bílkoviny, jen náhražky, mouka, šlachy. Pokud kupujete uzeninu, která stojí padesát nebo šedesát korun za kilogram, tak nemůžete čekat, že bude obsahovat něco kvalitního. To si výrobci za ty peníze ani nemůžou dovolit.

* Pojďme k vašim nákupním zvyklostem. Nakupujete raději v malém obchůdku na rohu, nebo zajedete na kraj města do supermarketu a vezmete celý vozík zásob na měsíc?
To je těžké. Samozřejmě se snažíme podpořit malé obchody ve městě, protože v marketu se cítíme jako v obrovském mraveništi -a to nám zrovna dobře nedělá. Ale kolikrát to dopadne tak, že tam pro větší nákup nakonec stejně zajedeme, je to zkrátka mnohem pohodlnější.

JAK DOPADLY
UZENINY
V TESTU?

* Vyzkoušel jste někdy nákup přes internet, případně teleshopping nebo zásilkový prodej?
S internetem žádné zkušenosti nemám, ale se zásilkovým obchodem ano. Moje paní ho vyzkoušela dvakrát, a vždycky to dopadlo špatně - buď přišlo jiné zboží, nebo jiná velikost a podobně. A po těchto zkušenostech už nic takhle nekupujeme.

,