Nejdražší možnost je koupit televizi se zabudovaným digitálním přijímačem.

Nejdražší možnost je koupit televizi se zabudovaným digitálním přijímačem. | foto: Profimedia.cz

Digitální televizi naladí set top boxy

  • 22
Slovo digitální se už několik let přidává k lecčemu. Začalo to u hodinek, pokračovalo přes kamery, fotoaparáty; teď došlo na televizní vysílání. Zatím není pro všechny, ale do několika let bude. Jak se k němu připojit?

První důležitou informací je, že digitální vysílání není placenou službou: je to prostě jen jiný způsob šíření televizního signálu. A ten je s výjimkou koncesionářského poplatku České televizi a placených kabelových či satelitních programů zdarma.

GRAFIKA: CO NABÍZEJÍ SET TOP BOXY?

Právě "kabelovky" leckde v republice nabízejí i příjem digitálního vysílání, čímž vzniká dojem, že jde o komerční záležitost. Přebírají však pouze vysílání, které v přímém dosahu signálu chytnete zadarmo.

AKTUÁLNÍ INFORMACE A TESTY PŘIJÍMAČŮ
NAJDETE NA TECHNET.IDNES.CZ

Jak přijímat signál
Kdo má už nyní to štěstí, že je v dosahu některého z vysílačů šířících digitální signál, stačí mu pořídit si přijímač, obecně nazývaný set top box, a anténu pro příjem digitálního signálu (za zhruba pětistovku).

Praxe ukazuje, že místo antény postačí kus drátu; jinde zase funguje připojení ke společné domovní anténě pomocí běžného koaxiálního kabelu. Pak je nutné set top box propojit s televizí. U nejstarších typů televizních přístrojů je to možné i pouhým anténním vstupem (jeden koaxiál zapojíte do vstupu set top boxu, druhý z něj do televize); podstatně kvalitnější obraz získáte, pokud má televizor takzvaný konektor scart.

Ten se přitom standardně montuje víc než deset let. Po připojení necháte chytrou krabičku automaticky naladit všechny dostupné digitální programy, přičemž ty dosavadní, analogové, vám rovněž zůstanou k dispozici.

Obyčejné nemívají čestinu
Set top boxy nejsou všechny stejné. Co umějí ty nejobyčejnější? "Základní typy mívají, samozřejmě kromě příjmu signálu, jen základní funkce, jako je časové zapnutí a vypnutí, informace o síle a kvalitě signálu, ale mají třeba i jednoduché hry, které je možné hrát na televizi," popisuje Miroslav Rychecký z e-shopu prijmace.cz.

Ty úplně nejjednodušší mívají jediný konektor scart, většina však dva: pro připojení k televizi a třeba k videorekordéru. U levných boxů však můžete nahrát pouze to, co právě vidíte na obrazovce. Jan Špaček z obchodů Datart upozorňuje ještě na jedno úskalí levných modelů: "Nabídku a programového průvodce mívají pouze v angličtině. U dražších bývá čeština pravidlem."

Vyšší kategorie -více možností
Dražší a vybavenější přístroje nahrávají lépe. "Bývají vybaveny dvěma tunery, takže můžete sledovat jeden program a nahrávat druhý. Buď na připojené video, u nejvyšší kategorie na zabudovaný pevný disk. Přímo v set top boxu pak lze záznam přehrát, případně nahrávku přetáhnout do počítače," vypočítává výhody Miroslav Rychecký.

"Některé modely podporují další, v budoucnu určitě hodně užívané multimediální funkce, třeba možnost zpětné komunikace diváka při soutěžích, hrách, nakupování z domova."

Digitál přímo "v bedně"
Existuje ještě jedna, momentálně nejdražší možnost: koupit televizi se zabudovaným digitálním přijímačem. Vyplatí se to? "Myslím, že ano. Za několik let se omezí nebo možná úplně zanikne trh se samostatnými set top boxy, protože budou zabudovány ve všech přístrojích, kde mají smysl. Výhody jsou jasné: jeden dálkový ovladač, jedno naladění přístroje i třeba jednodušší časové nahrávání při propojení s rekordérem," míní Jan Špaček.

Je tu ale riziko, že přístroj za pár let technicky zastará. "Při výběru doporučuji zvážit takový typ, který by podporoval i příjem formátu MPEG-4, na který se bude v budoucnu přecházet ze současného MPEG-2," říká Rychecký.

,