Pondělí 9. prosince 2019, svátek má Vratislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 9. prosince 2019 Vratislav

Biovejce: Drahá, ale bez chemie

  11:00aktualizováno  11:00
Takzvané biopotraviny se v Česku ještě moc nerozšířily. Jsou relativně drahé, a jak ukazují průzkumy, Češi si raději koupí prošlé potraviny, jen když budou levné. Takže například biovejce jsou vcelku raritou; jedna z mála farem, která je produkuje, funguje druhým rokem nedaleko Prahy, ve vesnici Zvole.
Neplatíte jen za pohodu slepic, ale i za podíl ruční práce a drahé biokrmivo, říká farmář.

Neplatíte jen za pohodu slepic, ale i za podíl ruční práce a drahé biokrmivo, říká farmář. | foto: David PortMF DNES

Denně jde odtamtud hlavně do pražských obchodů asi 200 vajíček, ale majitelé se chystají chov podstatně rozšířit. Situaci jim nyní zkomplikovala hrozba ptačí chřipky, která je donutila ukrýt celý chov pod střechu.

"Přál bych si, aby to trvalo co nejkratší dobu, ale farmaceutické firmy potřebují prodat hodně léků a vakcín, takže tomu moc nevěřím," říká šéf farmy Abatis Jiří Kotal.

* Jak to na farmě vypadá, když zrovna neřádí ptačí chřipka? Je to slepičí ráj?
Jestli přímo ráj, to nevím, ale s klecovým chovem pod umělým osvětlením a s umělou výživou se to srovnat nedá. Myslím, že slepice musí být spokojené.

U haly s kurníkem a hřady mají obrovský výběh, asi 500 metrů čtverečních, s keříky, stromky, prostě přirozené prostředí, aby se mohly volně pohybovat a třeba schovat před dravci.

Každý den se jim vozí tráva z našich luk, v ní se napasou dosyta, můžou hledat brouky, žížaly. Jednou za čas se stádo přemístí, výběh se přeorá, kurník vydezinfikuje, naseje se nová tráva a může přijít nové stádo. Jen na okraj - jsou v něm i kohouti, vždy asi jeden na deset slepic; prostě co nejpřirozenější podmínky.

* Za tuhle pohodu pro zvířata ale zákazník platí, a ne málo. Biovejce je minimálně třikrát dražší než obyčejné...
Neplatíte jen za pohodu slepic, ale taky za obrovský podíl ruční práce a hlavně za to, že nikde nenajdete ani stopu chemie - a biokrmivo je minimálně dvakrát či třikrát dražší než obyčejné.

Co se ceny vajec týče, momentálně stojí to nejmenší necelých sedm korun s daní plus marže obchodníka (může být i 30 procent -pozn. red.), takže něco kolem devíti korun. Počítám, že v létě budou i o dvě koruny levnější: vejce je sezonní produkt a v zimě slepice tolik nenesou.

* Ríkáte, že biokrmivo je nejdražší. Proč?
Nikde při jeho výrobě nesmí být použita chemie, jinak by farma nezískala ekologický certifikát. Nejenže tedy slepice krmíme pšenicí, pohankou, hrachem, samozřejmě z našich polí a luk, ale na jejich hnojení musíme použít jen hnůj od krav, které byly zase krmeny jen biokrmivem, žádnými granuláty.

Pokud potřebujeme koupit hnůj jinde, musíme jej půl roku nechat ležet na hromadě, aby se z něj případné chemikálie uvolnily. Jediná výjimka, platná do příštího roku, je, že můžeme používat až patnáct procent konvenčního krmiva; my dáváme jen pět až osm procent, totiž to, co neumíme - třeba sóju.

Snažíme se ji ale nahradit naší pohankou. Takové krmení se nedá nikde koupit, vše musíme dělat sami, na což zase potřebujeme lidi.

* Ale mechanizaci určitě máte...
Jen třídičku vajec, tu nám nařídila Evropská unie; ale i do ní se vejce musí z košíku vložit ručně. Ručně se vejce také sbírají, v létě i čtyřikrát denně, pak se stejně tak balí, milion na stroj nemáme. Lidé si to neuvědomují, vidí jen, že vejce stojí deset korun. Samozřejmě, že ve velkochovu takové náklady nejsou.

* Vraťme se k té "unijní" třídičce.
Když jsme loni začínali, chtěli jsme dodávat i do obchodů. Takže jsme splnili hygienické a veterinární předpisy pro takzvaný regionální prodej. A od ledna 2006 přišlo nařízení EU, že musíme splňovat i normy evropské, jinak se můžeme vrátit pouze k prodeji na farmě, tedy ze dvora.

Evropské předpisy vyžadují i třídírnu vajec, chladicí auto, super zázemí pro lidi... Takže jsme vše splnili, i když je to jen pustá teorie: do Unie nic vyvážet nebudeme, protože na to nemáme kapacitu. Třídírna stála sto tisíc, auto téměř tři sta tisíc korun, což se bohužel teď promítlo i do ceny vajec.

* Co znamená, že nemáte dostatečnou kapacitu? Kolik vajíček denně vaše slepice snesou?
Dosud jsme měli 350 slepic, ty snesou asi 200 vajec. Berou je od nás tři čtyři větší krámky a pět šest malých soukromníků. Plánovat se ale úplně přesně nedá, nejsme fabrika: slepice snáší zhruba obden, ale nedá se k tomu nijak nutit, prostě až snese, tak snese.

* Plánujete rozšíření chovu?
Naplánováno jsme to měli krásně, ale škrt přes rozpočet nám udělala ptačí chřipka. Chtěli jsme mít kolem 2000 slepic, tedy asi 1600 až 1800 vajec denně. Teď musíme trochu zpomalit.

* Vlna opatření kvůli ptačí chřipce vás asi omezila...
No, nás ani moc ne, spíš ty slepice. Všechny se musely okroužkovat a dát pod střechu do haly, aby se zamezilo možnému kontaktu s divokými ptáky i jejich trusem. Měsíc jim trvalo, než si zvykly, že budou zavřené, a začaly zase pravidelně snášet.

V hale mají podestýlku ze slámy, hrabou tam, mají hřady, kurník, vše jako dřív. Každý, kdo k nim jde buď sbírat vejce, nebo dávat krmení a vodu, si musí ve vápně dezinfikovat nohy. Haly jsou dostatečně velké: podle norem by tam mohlo být 1080 slepic, my jich tam máme 400.

* Poznám jako zákazník rozdíl mezi vejcem od vás a tím z drůbežárny? Jsou vaše třeba větší?
To ne, jsou stejná jako jiná. Popravdě, nikdy jsme nezkoumali, jaký je rozdíl mezi našimi vejci a těmi z velkochovu; tam možná budou žlutější, protože se slepice dokrmují karotenem. Ale chemický rozbor by určitě rozdíl ukázal.

* Možná by ale ukázal i to, co nedávno v Německu. Biovejce tam obsahovala kvůli kontaminaci půdy, v níž se slepice hrabou, mnohem více rakovinotvorných dioxinů než ta z drůbežáren...
Tak pozor, u nás se dioxiny testují také - loni jsme poprvé dávali na rozbor šest vajec. Zatím bylo všechno naprosto v pořádku. A čtyřikrát ročně berou veterinární hygienici vzorky trusu na rozbor kvůli salmonelám a jiným bakteriím. Jsme stále pod kontrolou.

* V Polsku i v Rakousku se objevilo mnoho případů, kdy trhovci prodávali obyčejná vejce v zelených krabičkách s nápisem Bio. Může se to stát i v Česku?
Pokud je na obale pouhý nápis biovejce, je to málo. Musí tam být také loga ekologického zemědělství. Pokud by někdo zfalšoval i tato loga, šlo by o podvod a příslušné orgány by si na něj došláply. Na každou bioprodukci je nutné získat tenhle certifikát.

* Je to hodně složité?
Když prokážete kontrolorům, že všechno děláte v souladu s pravidly, tak to tak těžké není, složitější je dostat vejce na trh. Musíte mít ale člověka, který se stará o rozpočty na krmení, o veškerou administrativu.

Já mám mladého kolegu, absolventa vysoké školy, který odvádí spoustu práce; jsou to štosy dokumentů. Pravda je, že drobní farmáři na to nemají lidi, čas, chuť ani náladu. A papírování je stejné, ať máte jednu slepici nebo sto tisíc.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Firma přišla o miliony, při Black Friday kvůli chybě nabízela slevu 97 %

Švédská technologická firma Foreo, která působí i v Česku, nadělila během akce Black Friday kvůli cenové chybě svým...

Je nemravné mít na jogurtu přirážku sto procent, řekl ministr Toman

Kontrola dvojí kvality bude mířit zejména na nadnárodní potravinářské firmy, ty české s ní problém neměly. Ministr...

Jak se podvádí na EET: účtenky se smyšleným kódem i snižování tržeb

Falešná účtenka nebo její nevydání. Finanční správa popisuje, jak podnikatelé upravují software v pokladnách, aby...

Dělníci šikanovali agenturní kolegy. Dali jim projímadlo, zavřeli do bedny

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dala výpověď pěti zaměstnancům, kteří šikanovali své kolegy najaté přes...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Škoda Auto vyplatí zaměstnancům další prémie, na Vánoce vyhlásí dovolenou

Prémii deset tisíc korun za výkon v roce 2019 vyplatí do konce týdne zhruba třiceti tisícům tarifních zaměstnanců...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Hořký čaj? Nesmysl! Pediatr v knize vyvrací mýty o domácím léčení dětí

Hradecký dětský lékař Ladislav Hanousek vydal knihu Maminko, není mi dobře, která má rodičům pomoci s léčbou i výchovou...

  • Další z rubriky
Premium

Nakup teď, zaplať až v lednu. Vánoční nákupy s odloženou platbou

Vánoce se blíží a firmy hledají cesty, jak lidi přimět co nejvíce utrácet. Jedním z letošních lákadel v největších...

Německé řetězce v Česku kralují. Mají miliardové zisky

Před deseti lety okupovaly první příčky žebříčku největších zahraničních obchodních řetězců v Česku z hlediska tržeb...

Mobil opravíte snadno, mixér můžete rovnou vyhodit, ukázal průzkum

Dříve byly opravny na každém rohu, dnes už se spíše než opravit více vyplatí přístroj vyhodit a koupit nový, jelikož...

Premium

Test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení

V kavárně určitě najdete zajímavější druhy kávy, rozpustná je zase levnější. Test jsme zaměřili na kávu v kapslích, z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz