Ze dvou výrobců tvarůžků zbyl jeden

  • 12
Jeden ze dvou výrobců olomouckých tvarůžků zbankrotoval. Ostravský soud prohlásil konkurz na společnost JD, která byla jedním ze dvou výrobců pravých olomouckých tvarůžků na světě. Firma kvůli finančním potížím už v březnu zastavila výrobu.

V Lošticích na Šumpersku tak pikantní sýr vyrábí už jen konkurenční společnost A.W. Zhruba polovina z 25 zaměstnanců JD skončila v evidenci úřadů práce.

Soud konkurz vyhlásil na návrh společností Union Leasing a Místecká mlékárna. Například té tvarůžkárna JD dlužila zhruba osm milionů korun.

Hrozba konkurzu se nad loštickou tvarůžkárnou JD, která zaměstnávala 25 lidí, letos nevznášela poprvé. Již v roce 1998 o prohlášení konkurzu usilovala Mlékárna Kunín, které společnost JD také dlužila peníze za dodávky tvarohu.

Konkurenční loštická tvarůžkárna A.W. už začala vyplňovat mezeru na trhu, která vznikla po březnovém zastavení výroby v JD.

"Produkci tvarůžků jsme v těchto dnech zvýšili, abychom pokryli rostoucí poptávku. Naše surovinové i výrobní kapacity jsou dostatečné a na trhu by neměly vzniknout větší problémy," řekl na začátku května jednatel A.W. Jaroslav Kovář.

Roční produkce firem JD a A.W. se pohybovala kolem 3000 tun tvarůžků.

Historie prvních tvarůžků, které jsou jediným původním českým sýrem, na Hané spadá do 15. století. Tehdy se však, oproti dnešnímu strojovému zpracování, vyráběly z kyselého tvarohu a soli ručně.

Majitelka firmy JD Olga Křupková je pravnučkou zakladatele loštické tvarůžkárny Aloise Wesselse. Firma se po jeho smrti rozdělila na dvě části.

Jedné z nich restituenti na začátku 90. let minulého století vrátili do názvu pradědovy iniciály A.W. Podstatně menší výrobna tvarůžků nesla název JD, což jsou iniciály Jaroslava Dubského, za kterého se provdala jedna z dcer Aloise Wesselse.