Z FNM museli po volbách odejít první lidé

  • 3
Ve Fondu národního majetku, instituci, která spravuje majetek za zhruba 150 miliard korun určený k privatizaci, se již několik dní po volbách odehrávají první personální rošády. Fond se koncem minulého týdne rozhodl odvolat Annu Richtrovou, předsedkyni představenstva své dceřiné firmy Osinek, která ovládá společnost Vítkovice Steel a má se stát i majitelem České přenosové soustavy.

Richtrová, která byla dlouhodobou spojenkyní někdejší předsedkyně FNM Zdeny Němcové a zastupuje dodnes zájmy státu v Nové huti, však není sama. Fond rozvázal pracovní poměr i se zaměstnancem své severomoravské pobočky Milanem Wagnerem, který rovněž hájil zájmy státu v dozorčí radě Osinku a byl i předsedou dozorčí rady Vítkovic. "Ale pracovní poměr s ním rozvázalo vedení Fondu ještě před volbami," uvedl zdroj.

Jak Richtrová, tak Wagner patřili na fondu k zaměstnancům, k nimž měli blízko zástupci podnikatelských skupin. Oba zároveň až do konce dubna, kdy začal platit zákon o střetu zájmů, pobírali vysoké odměny za členství v orgánech obchodních firem. Richtrové současné vedení Fondu národního majetku vytýká zejména nedostatky při přípravách na koupi přenosové soustavy od ČEZ.

Změnám se nevyhne ani druhá klíčová instituce spravující stamiliardové majetky - státní Česká konsolidační agentura. Do jejího čela chtějí ekonomové z blízkosti Vladimíra Špidly dosadit nové lidi, kteří nejsou spjati se současným vedením.

"V představenstvu by měli být bankéři a finanční odborníci," řekl v minulých dnech nejžhavější kandidát na funkci ministra financí a oblíbenec Vladimíra Špidly Bohuslav Sobotka.

Podle dostupných informací by řízením agentury až do nalezení nového šéfa měla být pověřena její současná náměstkyně Zlata Groningerová. Odchod Pavla Řežábka z člena agentury je podle zdrojů z ČSSD kvůli jeho vazbám na šéfa premiérových poradců Miroslava Šloufa otázkou několika týdnů. Konsolidační agentura má pod novým vedením zejména urychlit prodej špatných úvěrů, převzatých od komerčních bank.