Seat Exeo

Seat Exeo | foto: Michal Šafránek, iDNES.cz

Volkswagen postaví v Číně pátou továrnu

  • 1
Největší evropská automobilka Volkswagen postaví v Číně svou pátou továrnu. V závodě s kapacitou minimálně 200 tisíc vozů bude vyrábět vůz Seat. Posílením výroby na nejrychleji rostoucím automobilovém trhu na světě chce německá automobilka kompenzovat propad prodeje na rozvinutých trzích.

Informoval o tom list 21th Century Business Herald s odvoláním na nejmenovaného představitele čínských aktivit Volkswagenu. Závod za 1,15 miliardy jüanů (asi tři miliardy korun) postaví ve spolupráci se svým partnerem.

První auta by měly linky vyrábět ve druhé polovině roku 2012. Zpočátku se má v továrně vyrobit 60 tisíc vozů ročně, později může kapacita stoupnout až na 240 tisíc automobilů za rok.

Expanzi v Číně plánuje Volkswagen už delší dobu. Loni firma oznámila, že che do roku 2011 investovat v nejlidnatější zemi čtyři miliardy eur. Peníze by měly směřovat do nových produktů a rozšíření výroby a pomoci firmě udržet tempo s rostoucí poptávkou na místním trhu.

Novou továrnu postaví i Honda

Čína loni vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Celkový prodej motorových vozidel v Číně se loni zvýšil o 46 procent na rekordních 13,6 milionu vozů. Klíčovou roli v rychlém růstu čínského trhu nyní hrají vládní opatření na podporu poptávky.

Společnost Volkswagen, jejíž součástí je česká Škoda Auto, loni zvýšila prodej v Číně o 37 procent na 1,4 milionu vozů.

Rozšiřovat výrobu v Číně plánuje také japonská Honda Motor. Firma chystá postavit svou druhou továrnu v Číně.