Úřad potvrdil benzinkám rekordní pokutu

  • 25
Antimonopolní úřad potvrdil pokutu pro šest prodejců pohonných hmot. Společnosti Agip, Aral, Benzina, ConocoPhillips, OMV a Shell zaplatí celkem rekordních 313 milionů. V roce 2001 uzavřely kartel o cenách naturalu.

Pokutu potvrdil svým rozhodnutím předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Josef Bednář. Firmy totiž podaly rozklad proti rozhodnutí úřadu ze září 2002. - více zde

O pokutu ve výši 313 milionů korun se podělí šest společností. Agip Praha zaplatí dvacet milionů, Aral ČR čtyřicet. Benzina přijde  o devadesát osm milionů korun, ConocoPhillips Czech Republic zaplatí pokutu dvaadvacet milionů, OMV Česká republika 68 milionů a Shell Czech Republic o tři miliony méně.

"Uvedené společnosti prokazatelně porušily zákon o ochraně hospodářské soutěže, když v období od 28. 5. 2001 do 30. 11. 2001 určovaly ve vzájemné shodě prodejní ceny benzinu Natural 95 u svých čerpacích stanic," zdůvodnil své rozhodnutí Bednář.

"Tím byla narušena hospodářská soutěž na trhu automobilových benzínů dodávaných spotřebitelům," dodal Bednář.

Firmy se dohodly na zdražení
Podle úřadu šestice firem mezi 28. a 31. květnem 2001 razantně zvýšila prodejní ceny Naturalu 95 u svých čerpacích stanic. Všechny firmy zdražily zhruba o jednu korunu na litru.

"Pro zvýšení prodejních cen ale neexistoval na trhu objektivní důvod. Náklady na pořízení tohoto zboží od poloviny května vykazovaly klesající tendenci," stojí ve zprávě úřadu. Bezdůvodně vysokou prodejní cenu pak benzinky udržovaly až do listopadu 2001 i přesto, že nákupní ceny klesaly.

"Jednání uvedených společností není možné vysvětlit jinak, než jejich předchozím vzájemných ovlivněním na základě přímých nebo nepřímých kontaktů. Ty se úřadu podařilo prokázat v rámci České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu," uvedl Bednář.

Poškozenými byli podle Bednáře spotřebitelé, kteří nemohli mezi květnem a listopadem 2001 získat od šestice firem Natural 95 za konkurenční ceny.
 
Uloženou pokutu nemohou potrestané firmy promítnout do nákladů pro stanovení prodejní ceny, upozornil antimonopolní úřad.